2022/03/28

Utazás Mexikóba



Talán túl tág megfogalmazás lenne Mexikó, hiszen az utazásunk alapvetően az ország délkeleti részéből kinyúló Yukatán-félszigetre koncentrálódott, ami a Karib-tengert választja el a Mexikói-öböltől. Az ott eltöltött két hét alatt három nagyvárosba tettük a bázisunkat, ezek Playa del Carmen, Tulum és Cancun voltak. Bérelt autónkkal ezeknek a helyeknek a környékét, valamint az erre fekvő szigeteket fedeztük fel, így csodás tengerparti és édesvízi fürdőhelyekre, illetve maja romvárosokba látogattunk el.


A három nagyvárost önmagában nem emelném ki túlságosan, hiszen alapvetően az egész térségre a turizmus dominanciája jellemző, így emiatt valószínűleg kevesebb betekintést adnak a valódi mexikói világba. Ebből a szempontból maradt bennem egy kis hiányérzet, így szívesen ellátogatnék a fővárosba is egyszer, hogy egy másik oldalát is megismerhessem az országnak.


Playa del Carmen az éjszakai élet szerelmeseinek ideális különösen. Egyébként a korábbi halászváros elképesztő gyorsasággal növekszik. 1995-ben lakossága még 20 000 alatt volt, ma pedig már meghaladja a 200 000-t is. Cancun jóval nagyobb, de még így is hasonló tempóban bővül. Mexikói Miaminak is titulálják, amihez a hosszan kiépült tengerparti szállodasor tökéletesen illeszkedik. Tulum a legkisebb a három közül, fő látványossága az azonos névre hallgató romváros valamint tengerpartja, melyre maja riviéraként is utalnak.


Érdemes ellátogatni a régió szigeteire is, hiszen egyrészt már az átvezető út is élmény, de megérkezve egészen egyedülálló természeti sajátosságokkal is találkozhatunk mint a korallzátonyok, vízbe nyúló sétányok vagy épp a teknősök számára fenntartott partszakaszok. Én Holbox szigetét emelném ki, ami talán a legszebb tengerpart, ahol valaha jártam, és különösen tetszett, hogy biciklivel bejárható.



A fő benyomásom, hogy Mexikó természeti adottságait tekintve egészen lenyűgöző! Különösen a téli szürkeségből megérkezve volt elképesztő látni az itt burjánzó természetet, ami a lehető legvibrálóbb színekkel egészült ki. A szemkápráztató tisztaságú víz és finom homokos tengerpart párosa igazán pazar. 


Ami számomra igazi különlegesség volt, az a félszigeten lépten nyomon előforduló cenoték sora, melyek egyfajta természetes módon kialakuló, vízgyűjtő medencék, amik a mészköves felszín beszakadásával jönnek létre. Gyakran meredek falak veszik közül, esetleg barlang alján találhatóak, így még inkább különleges, ahogy a hűsítő, türkiz színű víz a burjánzó növényzettel egyesül. Én máshol még nem találkoztam hasonlóval - egyébként is főleg csak erre a területre jellemző - így még inkább kivételes volt számomra. Egyébként a cenoték régen fontos vízgyűjtő helyként szolgáltak, így az ősi maja városok is többnyire ezek közül alakultak ki.



Ezzel el is érkeztünk a következő meghatározó témakörhöz, ami nem más mint a maja kultúra, amely azért is különösen jelentős, mert a népcsoporthoz köthető a Kolombusz előtti időszak legfejlettebb közép-amerikai civilizációja. A térségben számos maja város romjait tekinthetjük meg, ami segít elképzelni, hogy milyenek is lehettek a hétköznapok 1000-1500 évvel ezelőtt.


A romos piramisok között sétálva felidézhetjük a civilizációt, mely rendkívül fejlett csillagászati és matematikai tudással rendelkezett, ám ezzel párhuzamosan barbár hagyományok és népi hiedelmek is jellemezték. Például a világ hét új csodája közé sorolt maja-tolték romváros, a Chichén Itzá legfőbb kastélya úgy épült, hogy a Nap sugarai a tavaszi és őszi napéjegyenlőség során olyan árnyékot vetnek az épületre, ami egy templomból előkúszó kígyó alakját jeleníti meg, és pontosan 365 lépcsővel rendelkezik.

Volt egy különleges vallási/rituális labdajátékuk is (ami akár az Irány Eldorado c. meséből is ismerős lehet), melynek célja az volt, hogy a játékosok a könyökük, csípőjük és térdük használatával jutassák keresztül a labdát a pálya oldalán elhelyezett karikákon. A mérkőzés többnyire emberáldozattal végződött, ám itt megoszlanak a vélemények: egyes kutatók szerint a győzteseket áldozták fel, akik számára kifejezetten megtiszteltetés volt ilyenkor a halál, míg mások úgy tartják, hogy foglyokat öltek meg.


A szabadidős tevékenységeket tekintve érdemes ellátogatni a számos kalandpark egyikébe, melyek rengeteg - többnyire vízzel kapcsolatos - izgalmas lehetőséget tartogatnak. Mi ezek közül a Xel-Ha parkot fedeztük fel, ami egy hatalmas vízi kalandpark, snorkel lehetőséggel, óriáscsúszdával, dzsungel sétával, különleges cenotékkal. Plusz díjért cserébe válogathatunk többek között delfinnel úszás és zip-line biciklizés között is, hogy csak néhányat említsek. Kipróbáltuk az Xplor park esti programját is, ami tökéletes választás az adrenalinra éhes, kalandvágyó utazóknak. Extra hosszú zip-line, éjszakai dzsungelben vezetés és kenuzás a felszín alatt is a programok között van. Nem érdemes kihagyni!



Összességében két hét a minimum itt töltendő idő. Mindent felsorolni lehetetlen lenne, így a célom inkább az volt, hogy általános betekintést adjak nektek a legfontosabbakból. Számomra felejthetetlen élmény, nagyon sok kedves emlékkel!



… és ha itt jártok, egyetek sokat! Abban nem lehet csalódni!


1 megjegyzés

  1. Mr. Patel mentioned more than 50 clients requested for mixtures of all twos but 다파벳 have been too late to put their bets. A quarter of the nation’s mobile-sports wagers on the Super Bowl came from New York. It's just a media web site that occurs to cowl MLB, the NFL, the NBA, the NHL, the Chicago Cubs, the Chicago Bears, the Chicago Bulls, and the Chicago Blackhawks. Discover special presents, high stories, upcoming occasions, and extra. LinkedIn users are being scammed of millions of dollars by faux connections posing as graduates of prestigious universities and workers at high tech corporations.

    VálaszTörlés