2022/03/28

Utazás MexikóbaTalán túl tág megfogalmazás lenne Mexikó, hiszen az utazásunk alapvetően az ország délkeleti részéből kinyúló Yukatán-félszigetre koncentrálódott, ami a Karib-tengert választja el a Mexikói-öböltől. Az ott eltöltött két hét alatt három nagyvárosba tettük a bázisunkat, ezek Playa del Carmen, Tulum és Cancun voltak. Bérelt autónkkal ezeknek a helyeknek a környékét, valamint az erre fekvő szigeteket fedeztük fel, így csodás tengerparti és édesvízi fürdőhelyekre, illetve maja romvárosokba látogattunk el.


A három nagyvárost önmagában nem emelném ki túlságosan, hiszen alapvetően az egész térségre a turizmus dominanciája jellemző, így emiatt valószínűleg kevesebb betekintést adnak a valódi mexikói világba. Ebből a szempontból maradt bennem egy kis hiányérzet, így szívesen ellátogatnék a fővárosba is egyszer, hogy egy másik oldalát is megismerhessem az országnak.


Playa del Carmen az éjszakai élet szerelmeseinek ideális különösen. Egyébként a korábbi halászváros elképesztő gyorsasággal növekszik. 1995-ben lakossága még 20 000 alatt volt, ma pedig már meghaladja a 200 000-t is. Cancun jóval nagyobb, de még így is hasonló tempóban bővül. Mexikói Miaminak is titulálják, amihez a hosszan kiépült tengerparti szállodasor tökéletesen illeszkedik. Tulum a legkisebb a három közül, fő látványossága az azonos névre hallgató romváros valamint tengerpartja, melyre maja riviéraként is utalnak.


Érdemes ellátogatni a régió szigeteire is, hiszen egyrészt már az átvezető út is élmény, de megérkezve egészen egyedülálló természeti sajátosságokkal is találkozhatunk mint a korallzátonyok, vízbe nyúló sétányok vagy épp a teknősök számára fenntartott partszakaszok. Én Holbox szigetét emelném ki, ami talán a legszebb tengerpart, ahol valaha jártam, és különösen tetszett, hogy biciklivel bejárható.A fő benyomásom, hogy Mexikó természeti adottságait tekintve egészen lenyűgöző! Különösen a téli szürkeségből megérkezve volt elképesztő látni az itt burjánzó természetet, ami a lehető legvibrálóbb színekkel egészült ki. A szemkápráztató tisztaságú víz és finom homokos tengerpart párosa igazán pazar. 


Ami számomra igazi különlegesség volt, az a félszigeten lépten nyomon előforduló cenoték sora, melyek egyfajta természetes módon kialakuló, vízgyűjtő medencék, amik a mészköves felszín beszakadásával jönnek létre. Gyakran meredek falak veszik közül, esetleg barlang alján találhatóak, így még inkább különleges, ahogy a hűsítő, türkiz színű víz a burjánzó növényzettel egyesül. Én máshol még nem találkoztam hasonlóval - egyébként is főleg csak erre a területre jellemző - így még inkább kivételes volt számomra. Egyébként a cenoték régen fontos vízgyűjtő helyként szolgáltak, így az ősi maja városok is többnyire ezek közül alakultak ki.Ezzel el is érkeztünk a következő meghatározó témakörhöz, ami nem más mint a maja kultúra, amely azért is különösen jelentős, mert a népcsoporthoz köthető a Kolombusz előtti időszak legfejlettebb közép-amerikai civilizációja. A térségben számos maja város romjait tekinthetjük meg, ami segít elképzelni, hogy milyenek is lehettek a hétköznapok 1000-1500 évvel ezelőtt.


A romos piramisok között sétálva felidézhetjük a civilizációt, mely rendkívül fejlett csillagászati és matematikai tudással rendelkezett, ám ezzel párhuzamosan barbár hagyományok és népi hiedelmek is jellemezték. Például a világ hét új csodája közé sorolt maja-tolték romváros, a Chichén Itzá legfőbb kastélya úgy épült, hogy a Nap sugarai a tavaszi és őszi napéjegyenlőség során olyan árnyékot vetnek az épületre, ami egy templomból előkúszó kígyó alakját jeleníti meg, és pontosan 365 lépcsővel rendelkezik.

Volt egy különleges vallási/rituális labdajátékuk is (ami akár az Irány Eldorado c. meséből is ismerős lehet), melynek célja az volt, hogy a játékosok a könyökük, csípőjük és térdük használatával jutassák keresztül a labdát a pálya oldalán elhelyezett karikákon. A mérkőzés többnyire emberáldozattal végződött, ám itt megoszlanak a vélemények: egyes kutatók szerint a győzteseket áldozták fel, akik számára kifejezetten megtiszteltetés volt ilyenkor a halál, míg mások úgy tartják, hogy foglyokat öltek meg.


A szabadidős tevékenységeket tekintve érdemes ellátogatni a számos kalandpark egyikébe, melyek rengeteg - többnyire vízzel kapcsolatos - izgalmas lehetőséget tartogatnak. Mi ezek közül a Xel-Ha parkot fedeztük fel, ami egy hatalmas vízi kalandpark, snorkel lehetőséggel, óriáscsúszdával, dzsungel sétával, különleges cenotékkal. Plusz díjért cserébe válogathatunk többek között delfinnel úszás és zip-line biciklizés között is, hogy csak néhányat említsek. Kipróbáltuk az Xplor park esti programját is, ami tökéletes választás az adrenalinra éhes, kalandvágyó utazóknak. Extra hosszú zip-line, éjszakai dzsungelben vezetés és kenuzás a felszín alatt is a programok között van. Nem érdemes kihagyni!Összességében két hét a minimum itt töltendő idő. Mindent felsorolni lehetetlen lenne, így a célom inkább az volt, hogy általános betekintést adjak nektek a legfontosabbakból. Számomra felejthetetlen élmény, nagyon sok kedves emlékkel!… és ha itt jártok, egyetek sokat! Abban nem lehet csalódni!


Megjegyzés küldése