2022/04/26

Egyiptom - a megelevenedett történelem



Kit ne vonzana Egyiptom? Az ókori történelem megelevenedése, a koralloktól gazdag Vörös-tenger, a forró sivatag és a mindent átjáró, gazdag mitológia - csak néhány azok közül, amik vonzó úticéllá teszik az országot. Számomra is egy régóta vágyott utazási célpont volt, így hatalmas izgatottsággal vártam az itt eltöltött hetet.



Bázisunk a Hurghadától nem messze fekvő üdülőváros, a Makadi Bay volt, ami gyakorlatilag egy minden kényelmet kiszolgáló szállodasor. Autentikus egyiptomi hétköznapokkal itt kevésbé találkozhatunk, helyette minden a pihenésről szól, emellett jó kiindulási pont az aktív kikapcsolódást vagy épp városnézést rejtő programokhoz. Mi három ilyenen vettünk részt, ami tökéletes változatosságot adott az utazásunknak.



Sivatagi túra


A tenger- és medenceparti kikapcsolódást felváltva tökéletes adrenalinbomba volt a szuper szafari névre keresztelt sivatagi túránk. Igazi fejesugrás a Keleti-Sivatagba, ami a Szahara azon része, amely a Nílus keleti oldalán fekszik - a folyó, a Vörös-tenger és a Szuezi-öböl által közrefogott terület. A végtelen távolságok, az izzó homok és a horizontot cikkcakkosan megszakító hegyvonulatok különleges ötvözete olyan látványt nyújtott, mintha egy másik bolygóra kerültünk volna. Meghatározó élmény volt számomra az egyik homokdombra felsétálni, és onnan végignézni a körülöttünk elterülő környezeten. Sehol egy épület, sehol egy zöld növény, mégis maga az elementáris erő. Így hatott rám a kilátás. 



Ha nem történik velem más azon kívül, hogy elmerülhetek ebben a tájban, valószínűleg már ez önmagában felejthetetlen élmény lett volna számomra, de itt nem ért véget a nap. Programunk részeként quadoztunk is egyet, ami maga volt a tökéletes szabadságérzet egy igazi Mad Max-élménybe csomagolva, majd dzsippel végighajtottunk a homokos lankákon egy beduin faluig. Az itt lakó beduinok - a sivatagban, nomád körülmények között élő arabok - betekintést engednek hagyományaikba, bár nem árt észben tartani, hogy fő bevételi forrásuk a turizmus, így az autentikusság nem teljes. Mégis érdekes színfolt - különösen ha nyitottak vagyunk egy gyors tevegelésre is.


Luxor


Egyiptomi kalandunk nem lehetett volna teljes anélkül, hogy elmerüljünk az ókor csodáiban, amihez Luxor városánál aligha találhattunk volna alkalmasabb helyett. Tudom-tudom, Egyiptomról mindenkinek rögtön a piramisok jutnak az eszébe, de Luxor kulturális öröksége mérhetetlenül gazdag, nem véletlenül nevezik sokszor a világ egyik legnagyobb szabadtéri múzeumának is. Bármerre járunk, a megelevenedett történelemben sétálunk. A nílus-menti város remek betekintést ad az ókori történelembe, úton-útfélen többezer éves szobrokra, templomokra bukkanhatunk, ami nem véletlen, hiszen ez az egyik legrégebb óta lakott város.

Az egyik legfontosabb látványossága a Karnaki-templom, vagyis inkább templom-komplexum, mely építése közel 2000 éven át zajlott, mintegy 30 fáraó uralkodása alatt, mely i.e. majdnem 2000-ben vette kezdetét… Felfogni is nehéz ezeket a számokat. Mérete is elképesztő, nagyjából 100 focipálya férne el rajta. Több templomkörzetből áll, amelyeket mind egy-egy istenség tiszteletére állítottak. Kosfejű szfinxek sora, hieroglifák mindenhol, óriási szoborkolosszusok. Hihetetlen volt a hatalmas  oszlopok között sétálni. Sajnos időbeosztásunk csak egy nagyon rövid látogatást tett itt lehetővé, pedig ha valóban fel akarjuk fedezni a helyet, fél nappal nyugodtan számolhatunk. Én már most visszavágyom.



Igazán misztikus volt a látogatás a Nílus nyugati oldalán található Királyok völgyében, ami a fáraók valamint a nemesség egy részének temetkezési helyeként szolgált i.e. 1500 és 1000 között. Jelenleg 63 feltárt síremléket foglal magába, de a folyamatos régészeti munkáknak köszönhetően ez a szám bármikor változhat. A sírrablók nem kímélték a helyet, a legtöbb kamrát teljesen kifosztották, ám az ókori hieroglifáktól gazdag falakat ma is felfedezhetjük. Végigsétálni ezeken az aprólékosan kidolgozott falakkal körülvett folyósókon a völgy belseje felé, ahol megtekinthetjük, hogy hol tértek végső nyugovóra - vagyis az egyiptomi mitológia szerint túlvilági utukra - az uralkodók, különleges időutazás volt. A hely misztikumát csak fokozta, hogy elhelyezkedése látszólag a semmi közepén van, így érdekes belegondolni, hogy miként került egy ilyen jelentőségteljes hely ide. Úgy tartják, hogy a távolról piramist idéző sziluett adta az ötletet a temetkezési hely kialakítására. A fáraók feleségeinek sírjait a nem messze fekvő Királynők Völgyében találhatjuk.


Hajós kalandozás


Bár szállásunk saját tengerparti bejárással és csodás medencékkel várt bennünket, mi egy szinttel magasabbra emeltük a vízi kalandozást egy különleges, sznorkelezéssel egybekötött hajóúttal. Már önmagában a vízi utazás is fantasztikus élmény volt, mert csodás irányokba vitt az utunk, de számomra a könnyűbúvárkodás tette fel az i-re a pontot. Igazán álomszerű látványt nyújtott a rengeteg színes hal és korallzátony felfedezése, bár bevallom, nekem ez egy igazi mélyvíz élmény volt (szó szerint és átvitt értelemben is), ugyanis ezúttal erősen hullámzó, nagyon szeles időjárással párosult, ami igencsak megnehezítette a haladást.  Örülök, hogy a szélsőségesebb körülmények ellenére sem hagytam ki ezt a programot, mert a látvány kárpótolt a kicsit stresszesebb átélésért. Megpihentünk még egy igazán szép, fehér homokos szigeten is, ami csodás látvány volt, de leginkább a napozás és lassú mártózás kedvelőinek kiváló, aktívabb kikapcsolódást nem igazán nyújt.


Hogyan utazzunk?


Az, hogy utazzunk-e nem kérdés, remélem a leírásom alapján csak megerősödött bennetek a vágy, hogy meglátogassátok Egyiptomot. Bennem csak még inkább felélénkült az érdeklődés, hogy még többet láthassak az országból és történelméből. 
Bár gyakorlott és független utazónak tartom magam, most kifejezetten kellemes volt, hogy utazási iroda szervezésében utaztunk. Az ETI - Express Travel International - (ITT) az egyiptomi utak igazi szakértője, így a pozitív tapasztalatok után bátran ajánlom nektek őket. Szállás, közlekedés, programszervezés, bármilyen segítségkérés esetén rendelkezésünkre álltak. Minden helyszínen és programon magyarul beszélő idegenvezető kísért bennünket. Az utazás során sehol nem volt problémánk a biztonsággal, de egyedül, helyi szervezési segítség nélkül (különösen nőként) kevésbé éreztem volna komfortosan magam. Ebben a formában viszont egy igazán gördülékeny nyaralásunk volt, aminek remélem még lesz ismétlése. 



Megjegyzés küldése