2021/09/23

Velence rejtett kincsei - 7 különleges program ötlet



Kevés olyan különleges hely létezik a világon mint Velence. A cölöpökre épült, lagúnákkal és csatornákkal hálózott szigeten mintha megállt volna az idő. Végigsétálni, sőt végighajózni a patinás, sokat látott, de mégis előkelő épületekkel szegélyezett Canale Grande teljesen hosszán megunhatatlan és lélegzetelállító látvány. Ha a Dózse-palota, a Szent Márk tér és a Sóhajok hídja után kíváncsi vagy pár kevésbé elterjedt program ötletre, itt az összeállításom.



1. Csodáld meg a magasból! 

T Fondaco dei Tedeschi rooftop - 360 fokos kilátás Velencére


Bár Velence a földön járva is lenyűgöző látvány, ha teljes pompájában is megcsodálnád, irány a T Fondaco  dei Tedeschi luxus bevásárlóközpont (aminek meglátogatása egyébként már önmagában is élmény)! Az épület tetejéről lélegzetelállító 360 fokos kilátás nyílik a városra, méghozzá tökéletes szögből, a Canale Grande Rialto-hídnál található kanyarulatából. 

A rooftop látogatása ingyenes, ám a 15 perces ottléthez előzetes időpont foglalás szükséges.


CímSan Marco, 5541, 30124 Venezia VE, Olaszország



2. Látogass meg egy különleges könyvesboltot!

Libreria Acqua Alta könyvesbolt


Saját bemutatkozásuk szerint ,,barátságos, szokatlan könyvesbolt számtalan antikvár könyvvel, egyedi darabokkal és ott lakó macskákkal" - azt hiszem ennél pontosabb leírással én sem szolgálhatnék. Ha ez nem lenne elég, a bejárat előtt a "világ legszebb könyvesboltja" cím köszönt bennünket, ami még magasabbra teszi a lécet, de különlegességekben valóban nincs hiány.



A hely még csak nyomokban sem hordoz hagyományos könyvesbolt érzetet. A széles könyvválasztékban szinte egyáltalán nem találunk átfedést egy szokásos könyvesbolt kínálatával. Antikvár darabok, régi kiadások, képeslapok, illusztrációk tömkelege fogad bennünket a rendezett káoszban. A könyvek egy része gondolákban, fürdőkádakban van elhelyezve, amihez számtalan különleges kiegészítő nyújt társaságot. (Az Abszol út egyik boltját is el tudnám képzelni ilyen formában.)  A bolt stílszerűen nem csak a szárazföldről, de külön bejáraton keresztül közvetlenül hajóról is megközelíthető. Népszerűségéhez vitathatatlanul hozzájárul a bolt két szabadtéri helyisége, ahol égig érő stócokban tornyosulnak a könyvek (csak dekoráció), melyek igazán egyedi fotóháttérként szolgálnak.


Cím: Calle Lunga Santa Maria Formosa, 5176b, 30122 Venezia VE, Olaszország



3. Gondolázz a csatornákon!

Nálam bakancslistás élmény volt Velence csatornáit egy gondolával bejárni. Bár a helyi tömegközlekedési hajók, a vaporettok mindenki számára elérhető hajós élményt adnak, ezt mégsem lehet összehasonlítani ezzel a tradicionális formával. Leírhatatlan élmény végigsiklani az évszázados téglaépületek lábánál ezekkel az elegáns fa járművekkel. Érdemes olyan útvonalat választani, ami csendesebb, kevésbé látogatott csatornaszakaszokon visz végig, hogy még inkább időutazás legyen az élmény. Ha szerencsétek van, a gondoliere (az evezős) még egy kis idegenvezetést is tart az út során, felhívva a figyelmet az útvonal jelentős épületeire, történeteire.

80 EUR / 30 perc / gondola



4. Bérelj motorcsónakot!

Aki nem elégedne meg egy kellemes gondolázással, hanem hosszabb útra és több andrenalinra vágyna, annak jó opció lehet a motorcsónak bérlés. Teljesítménytől és mérettől függően elegendő hozzá egy sima autós jogsi is, de kapitánnyal együtt is bérelhető. Ha az első lehetőséget választod, nem árt, ha van korábbi tapasztalatod, ugyanis bérlés előtt egy rövid tesztvezetésen is részt kell venni, amiből rögtön kiderül, ha még sosem ültél motorcsónakban. (Ezt azért sem érdemes elmismásolni, mert értelemszerűen nagy a hajós forgalom, és könnyű bajba keveredni). 

Ha motorcsónak mellett döntesz, megkerülheted Velencét, és meglátogathatod a környező szigeteket is, mint például az üveg művészeteiről ismert Muranot, a halász Buranot vagy épp a szinte teljesen néptelen Torcellot.


Cím: Brussa is boat - Fondamenta Cannaregio, 331, 30121 Venezia VE, Olaszország

Ár a választott hajó függvényében, akár órára vagy egész napra. (35 eur / órától)



5. Látogass meg valamilyen kiállítást!

Velencei biennálé


Velence bővelkedik művészeti kiállításokban. Ezek közül világszerte az egyik legismertebb és legrangosabb a kétévente megrendezésre kerülő biennálé, mely során  70 kiállító ország dolgoz fel egy adott témát. A Velencei biennálé részeként kerül megrendezésre a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál, az Építészeti valamint Képzőművészeti biennálé, a Zenei Fesztivál, a Táncfesztivál valamint a Színházfesztivál is. A teljes biennálé időtartama több hónapra és számos helyszínre nyúlik, így mindenki könnyedén megtalálja a számára leginkább érdekeset.

2 napos belépő: 25 EUR , heti belépő: 45,50 EUR



6. Vegyél valami egyedit!

Velence sok szempontból olyan mintha megállt volna ott az idő, így ehhez a jellegzetességéhez tökéletesen passzol, hogy rengeteg bolhapiac, régiségkereskedés és kézműves alkotásokat kínáló üzlet sorakozik szűk utcáin.

Érdemes szétnézni az egyedi akvarelleket, maszkokat vagy épp kézzel készített bőrkötéses jegyzetfüzeteket kínáló boltok valamelyikében. Ha pedig igazán szerencsések vagyunk, igazi kincsekre is bukkanhatunk a használt, régi árukat felsorakoztató kirakodó vásárok valamelyikében. 


Mercantino di San Gobbie

Cím: Fondamenta S. Giobbe, 618, 30121 Venezia VE, Olaszország

Mercatino dell'Antiquariato Campo San Maurizio

Campo San Maurizio, 30124, VE, Olaszország

kép forrása: pinkvisa.com

7. Légy részese Velencei karneválnak!

Minden bizonnyal kakukktojás a felsorolásban, hiszen szinte mindenkinek a karnevál szó jut eszébe Velencéről, de talán kevesebben vannak, akik valóban részesültek is már ebben az élményben. Velence minden év februárjában szabadtéri színházzá változik a Karnevál keretében. Álarcos mulatságok, tűzijáték, gondolás felvonulás, és még sorolhatnánk... Jelmezes, maszkos alakok forgataga az ódon, de mégis elegáns épületek társaságában. 

Az esemény még nekem is egy kipipálatlan bakancslistás tétel, így már alig várom, hogy élőben is megtapasztalhassam az élményt. A kérdés már csak az, hogy a Karnevál egyedisége ellensúlyozza-e turisták hada okozta bosszúságokat... 

(A tömeget egyébként 2022-től megpróbálják szabályozni, így a korábban teljesen ingyenes rendezvény innentől néhány eurós belépőjegy ellenében lesz látogatható.)


Ti mivel egészítenétek ki a listát? 

1 megjegyzés