2021/08/19

Toszkána Szerb Antal nyomán


Olaszország vitathatalanul legszebb régiója, Toszkána, nem véletlenül szolgál kedvenc könyvem, Szerb Antal Utas és holdvilág c. regénye egyik fő helyszíneként. Eddig még nem volt olyan úticél, ami felülmúlta volna a szememben szépségben és élményekben ezt a területet. Mindegy, hogy milyen apró, eldugott falucskában is jársz ezen a vidéken, a téglaporos, szűk utcák, a minden második sarkon kimagasló harangtornyos templomok forgataga egész biztosan megidézik majd a több évszázados történelmet, az idilli hangulatot és az itt élő emberek dolce vita életérzését. 

San Gimignano (bal) - Colle di val d'Elsa (jobb)


Szerb Antal számomra abban (is) egyedülálló író, hogy nála szemléletesebben senki nem tudja akár egy mondattal megfogalmazni egy város esszenciáját. Páratlan könnyedséggel ragadja meg már néhány szóval egy hely főbb jellemzőit, ami nekem hosszú oldalakon keresztül sem menne. Így most őt hívom segítségül, és egy rövid leírás mellett az Utas és holdvilág ide vonatkozó részeivel szeretném nektek bemutatni Toszkánát, amihez két utazásom fotói közül válogattam.

,, ...majd csillogó szemmel azt próbálta elemezni, mit jelent a számára, mennyi csodát és eksztázist, maga ez a szó: Toszkána. Mert ennek a földnek nincs egy darabja sem, amit történelmi hadseregek, császárok és francia királyok nagyszerű kosztümös csapatai ne tapostak volna, itt minden ösvény valami nagyon fontos helyre vezet, és Firenze egy utcájára több történelem esik, mint odahaza hét vármegyére.  "


Arrezzo


Toszkána Közép-Olaszország északi részén elhelyezkedő közigazgatási régió, közel 3,8 millió lakossal. Központja a reneszánsz szülővárosának is nevezett Firenze, ami jól példázza, hogy a térség művészetileg is mennyire kiemelkedő. Hét területét is a Világörökség részeként tartják számon. Ezek Firenze, San Gimignano, Siena és Pienza történelmi központjai, a Csodák tere Pisa-ban, a Medici villák és kertek valamint a páratlan, Val d’Orcia dombos-lankás látképe. Ezt a hét pontot akár útvonalként is felhasználhatjuk egy felejthetetlen utazáshoz, de bármely részét is van szerencsénk érinteni, csalódni biztosan nem fogunk.

,,​​- Érdekes. Talán azért, mert te már sokszor voltál Olaszországban, már nem ájulsz el, ha egy Fra Angelico képet vagy egy Bel Paese sajtot látsz. Én meg úgy érzem, hogy halálos vétket követek el minden állomásnál, ahol nem szállok ki. Nincs frivolabb dolog, mint vonaton utazni. Gyalog kellene menni, vagy legalábbis postakocsin, mint Goethe. Hátborzongató, hogy voltam Toszkánában, meg nem is. Hogy íme, elutaztam Arezzo mellett, és hogy arra van valahol Siena, és én nem mentem oda. Ki tudja, eljutok-e még valaha Sienába, ha most nem megyek el?"

Lucca - Piazza dell' anfiteatro


Toszkána rendkívül változatos élményeket, lehetőségeket kínál. Híres gasztronómiája és páratlan borvidékei miatt is (Chianti, Montepulciano, San Gimignano), amihez sokszínű földrajzi adottságai (Földközi-tenger, Appenninek-völgye) szolgálnak megkapó háttérként. Leonardo da Vinci, Michelangelo, Dante, Botticelli, Petrarca, Medici-család - csak hogy néhányat említsek itt alkotó művészek, befolyásos személyek listájáról.

Arezzo (bal) - Relais della Rovere (jobb)

A régióban mindenképp érdemes autóval közlekedni, mert bár a városközpontokat vasút- és buszhálózat is összeköti, a történelmi központokon felül mindenképp érdemes ellátogatni a városok határán túl vagy épp két város között elhelyezkedő, vidékiesebb hangulatú helyekre. Az agroturizmus, azaz a mezőgazdasággal összekötött, vidéki turizmus itt különösen népszerű, és én is ezt ajánlom, ha egy igazán autentikus toszkán nyaralásra vágytok. Így tudsz majd az olajfák alatt pihenni, és a vacsorád során a helyi gazdaságból származó összetevőkből készült ételeket enni. Ekkor érezheted igazán a toszkán életérzést, ami számomra a nyugalom tökéletes megtestesülése. Rengeteg régi várból vagy épp kolostorból átalakított szálláshely van itt, amik gyakran korhű berendezéssel repítenek vissza a múlt egy-egy korábbi szeletébe.


,,Az egyik kapu felirata így hangzott: Cor magis tibi Sena pandit, jobban kinyitja szívedet Siena... Itt még a kapuk is bölcset és igazat beszélnek, jobban kinyitja szívedet Siena, hogy megteljék az élet egyszerű és könnyű mámorával és vággyal, amint illik az évszak fátyolozott szépségéhez."

Pisa (bal) - Firenze (jobb)


Végeláthatatlan listán lehetne ecsetelni, hogy mely városban milyen látványosságokat érdemes megnézni, de ilyen összeállításból rengeteget találtok a neten. Meg sem kísérlem összeírni a múzeumok, templomok, várak, parkok hosszú sorát, hiszen annyi szépség van itt, hogy teljeset úgy sem lehetne alkotni. Helyette én inkább Toszkána atmoszféráját szeretném átadni, remélem sikerült.

„.. ez az emberi táj. Itt egy hegy éppen akkora, mint amekkorának egy hegynek lennie kell. Itt mindennek megvan a mértéke: itt minden emberszabású.”

I Casali del Trebbiolo


„ Hirtelen megértett a Dóm egész tragikumát. Hogy itt áll páratlan szépségében, és senki se veszi komolyan. Idegenforgalmi és műtörténeti nevezetesség lett, és senki sem gondolná róla, senki sem hiszi már el neki, hogy azért van itt, hogy isten és a város dicsőségét hirdesse.”

Firenze - Duomo


,,- Hát mit akarsz csinálni Sienában?
- Mit tudom én. Ha tudnám, talán már nem is izgatna. De ha kimondom ezt a szót, Siena, az az érzésem, hogy ott megláthatnék valamit, amitől minden rendbe jönne."

Siena - Piazza del Campo (bal) - Lucca (jobb)


,,Siena volt a legszebb olasz város azok közt, amiket Mihály eddig látott. Szebb volt Velencénél, szebb a nemes Firenzénél és az árkádos, édes Bolognánál is. Talán az is hozzájárult, hogy ide nem Erzsivel, nem hivatalosan jött, hanem Millicenttel és véletlenül."

Arezzo - Piazza Grande


,,Az egész város, meredek, rózsaszín utcáival, véletlen-gondtalanul hullámzott csillag alakban vonuló dombjain; és lakóinak arcán is azt lehetett olvasni, hogy nagyon szegények, de nagyon boldogok, boldogok a maguk utánozhatatlan latin módján. A város meseszerű, vidám meseszerű jellegét az adja meg, hogy minden pontjáról látni lehet a város tetején a dómot, amely mint egy tréfás, zebraszínű, tornyos Zeppelin lebeg fölötte."

Siena


,,A dóm egyik fala a templom tömegétől külön áll, jó kétszáz lépés távolságra, groteszken és gyönyörűen, az emberi tervek meghiúsulásának legnagyobbszerű térbeli szimbóluma gyanánt. Mihály imádta a bohémséget, ahogy ezek a régi olaszok nekikezdtek a katedrálisuknak. "Nekünk is kell, ha Firenzének van, sőt lehetőleg nagyobb legyen", mondták, és megépítették a legmesszebb fekvő falat, hogy a firenzeiek előre rémüldözzenek, hogy mekkora lesz a sienaiak temploma. Azután elfogyott a pénz, az építők természetes gesztussal letették szerszámaikat, és többet feléje se néztek a katedrálisnak. - Igen, igen - gondolta Mihály -, így kell templomot építeni, ha az Ulpius-ház lakói templomot építettek volna, bizonyára ők is így tettek volna."


,,Azután lementek a Campóra, a város kagyló alakú főterére, amely már alakjánál fogva is olyan volt, mint a város mosolya. Mihály alig tudott elszakadni..."

Lucca - kilátás a Guinigi-toronyból


1 megjegyzés