2021/07/04

Plitvicei-tavak és környéke


Régóta bakancslistás úticél számomra a Plitvicei-tavak Nemzeti Park, hiszen egy Magyarországról könnyen elérhető, képek alapján lenyűgöző természeti csodának tartottam. A látogatás után azt mondhatom, hogy ez valóban így van. Ma erről a térségről szeretnék írni nektek.



A Plitvicei-tavakra gondolva szerintem rögtön mindenkinek a sok-sok vízesés, a különleges kékségű víz és a burjánzó természet hármasa jut eszébe, ami valóban nagyon jól megragadja a hely karakterét. A 16 tóból álló tórendszer vizeit több ide futó folyó táplálja, és mivel egy völgyben helyezkedik el, különböző szinteken, számtalan vízesés is tarkítja. Ettől igazán különleges. A tórendszer két nagy részre oszlik: A Felső tavak és az Alsó tavak vidékére.


A parkba való érkezéskor különböző hosszúságú túraútvonalak közül választhatunk az alapján, hogy mennyi időt szeretnénk a helyszínen tölteni. Mi a 4-6 órára becsült H-verziót választottuk, amit kellemes tempóval, sok fotózós megállóval 4 óra alatt kényelmesen teljesítettünk. A közel 9 km séta mellett 2 busz és egy hajóút is volt a kirándulásban, így semmilyen hiányérzetünk nem volt. (Ezek használatát egyébként a belépőjegy ára tartalmazza.)

A parkban sétálva végig egy kijelölt útvonalon haladunk, amiről letérni csak néhol lehet. Alapvetően a fa deszkákból kialakított járdát kell követnünk, ami egész biztosan a legszebb irányokba visz bennünket. Hol épp a víz felett, hol vízesések mellett, néhol pedig az erdőn keresztül. 


Séta közben végig olyan érzésem volt mintha valamilyen csodavilágban járnék, és állandóan szabadkoznom kellett a barátaim előtt, miszerint “tudom, hogy már elmondtam ezerszer, de egyszerűen elképesztő ez a látvány”, és minél tovább sétáltunk, annál szebb lett. Ami különösen lenyűgözött, a víz semmihez sem fogható kéksége, amire mondanám, hogy egészen természetfeletti, de hát épp a természet tökéletesítette ilyenre. Engem nagyon érdekelt, hogy pontosan mitől ilyen káprázatos az árnyalata, és kis utánajárással ki is derült, hogy a tóban élő alga olyan gázokat bocsát ki, mely a vízzel reakcióba lépve különleges kék színként jelenik meg. Ez a kék viszont folyamatosan változik, attól függően, hogy a Nap miként süt rá, ezért lehet, hogy sokszor eltérő színűnek tűnik ugyanaz a tó különböző képeken.

Hasznos gyakorlati infó lehet, hogy kutyát vihetünk magunkkal, babakocsit már kevésbé (sok a lépcsős rész), és a tavakban fürdeni nem lehet. Mindenképp kényelmes cipővel és ruházattal készüljünk.


Ha már úgyis ezen a környéken járunk, érdemes egy néhány órás megállót tenni Szluin városában, melynek Rastoke elnevezésű része szintén egy igazi kincsesdoboz, ugyanis a falut számtalan vízesés, vízimalom és szikla tarkítja. Mindenképp tegyetek egy sétát a múzeumparkban, ahol közelről nézhetitek meg ezeket a természeti csodákat egy kis folklórral vegyítve.


A település tetején, közvetlenül egy 200 éves erődítmény romjai szomszédságában kapott helyet az AMBAR étterem, ami elképesztően stílusos környezetben fogadja a vendégeket. Modern, kicsit minimalista, de azért abszolút hívogató módon kínál autentikus horvát fogásokat teljesen elérhető áron. Az almás - joghurtos pohárdesszertet (is) mindenképp ajánlom kipróbálásra! 


Ha már ételeknél járunk, mindenképp meg kell említenem az út egyik legjobb felfedezését, a Fast Food BBQ éttermet/bárt, ami Rakovicában található. Mindenhol kimagasló pontszámokat kapott, amihez azóta már mi is hozzájárultunk. Csevap tálak, burgerek, tortillák fantasztikusan finom választéka, kellemes atmoszférával, helyi közegben. 

Szállásunk is ezen a környéken volt, ahonnan kb. 20 perc autózással értük el a nemzeti parkot. A Villa Rubcic egyik apartmanjában szálltunk meg, ami tágas nappalival, konyhával, saját fürdőszobával akár 6 főnek is kényelmes lett volna. A szálláshoz tartozó medence valamint a pergola alatti napozóágyak tökéletes pihenést nyújtanak. A reggelit a szállásadó a megbeszélt időpontra külön számunkra készítette el, amitől igazán otthonosan érezhettük magunkat.


Mi az itt töltött időt úgy osztottuk be, hogy az egyik napra időzítettük a nemzeti park látogatását, a másik napot pedig Szluinra és medencézésre szántuk, ami számunkra tökéletes tempó volt. A Plitvicei-tavak gyönyörűek, fantasztikus kikapcsolódás volt!

Kihagytam valamit? Oszd meg kommentben az ajánlásodat vagy kedvenc élményedet!

3 megjegyzés

  1. Köszönjük a leírást, nagyon jól hangzik! Egyszer szeretném megnézni. Nekem az lenne a kérdésem, hogy nem volt nagy tömeg/mennyién voltak kb.? Covid előtti időkben azt hallottam, hogy 'a turisták egymást tapossák' annyian vannak (persze érthető, hogy ezt a látványt mindenki szeretné megcsodálni), és a nagy tömeg elvesz az élményből. Ti ezzel találkoztatok? Vagy most Covid után/közben kevesebben vannak, esetleg van létszámkorlátozás? Köszönöm! Réka

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű képek, jól összeszedett ismertető :))😍

    VálaszTörlés