2021/06/30

Zágráb 24 óra alatt


Bevallom, korábban nem sokat hallottam a horvát fővárosról, de már úgy gondolom, hogy kihagyhatatlan állomás, ha a tengerpartra tartunk, sőt önálló úticélként is abszolút megállja a helyét. Turista szempontból kifejezetten kedvező város, ugyanis a történelmi városrész kis helyen található, így könnyen bejárhatjuk a fő látványosságokat. Az óváros két részből áll, a fent található Gronji Grad-ból és a lentebbi, Donji Grad-ból, így annak ellenére, hogy nem beszélünk nagy szintkülönbségről, készüljünk kényelmes cipővel. Mi ezeket néztük meg a 24 óra alatt:



A sétát a főváros legmonumentálisabb látványosságával kezdtük, a történelmi központban található, gótikus stílusban épült Zágrábi Katedrálissal. Látogatásunk alkalmával sajnos épp nem volt bejárható, de kívülről is lenyűgöző látványt nyújt. Külön érdekesség, hogy a katedrális mellett egy falon van elhelyezve a toronyból eltávolított korábbi óra, valamint számos további restaurálandó épületrész. A 2021 márciusi földrengésben az egyik torony csúcsa leomlott, és sérülése miatt a másikat is eltávolították, ami szintén az épület mellett kapott helyet, így közelebbről is megnézhetjük. Egyébként az egész épületet körbeállványozták, amire szintén azt gondoltam, hogy a földrengés következménye, de valójában már 1990 óta ilyen. Érdemes itt kezdeni a városnézést, és egy kellemes sétával körbejárni a katedrálist, ami jól megadja az alaphangulatot, majd innen folytatni az utat.



Ha már az egyházi épületeknél tartunk, 10 perc sétával el is érhetjük a Szent Márk-templomot, amit díszes tetejének köszönhetően egész biztosan nem fogunk eltéveszteni. A színes cserepek Zágráb város és a Horvát Királyság címerét jelenítik meg. Látogatásunkkor szintén nem volt látogatható, de igazán különleges látványt nyújtott, ahogy a horvát zászlókkal díszített utca végén elénk tárult.

A környéken sétálva a történelmi városfalhoz jutunk, ahonnan széles kilátás nyílik a városra. Ha szívesebben választanánk magasabb pontot a nézelődéshez, itt található a Lotrščak-torony, ami korábban a város védelmi rendszeréhez tartozott. Nekem ez volt az egyik kedvenc momentumom az itt töltött idő alatt, ugyanis felérve kellemesen frissítő volt az ottani szellő, emellett a lenti utcákból szóló zene tökéletesen aláfestést adott a 360 fokos kilátáshoz.



A város alsó és felső része közötti közlekedéshez egyszer mindenképp érdemes kipróbálni a zágrábi
siklót
, ugyanis a kevesebb mint 1 perces utazási idejével és mindössze 66 méteres hosszával a világ legrövidebb siklóvasútjának minősül.



Bár Zágráb nem egy nyüzsgő metropolisz, ha teljes csendre és nyugalomra vágynál, a Mirogoj temető különleges színfolt lehet a városnézésben. A növényekkel futtatott, árkádos-kupolás épületsor mesébe illő keretet ad a sírhelyeknek, melyek közt számos zágrábi méltóság végső nyughelye megtalálható. A márciusi földrengés sajnos ezeket az építményeket is érintette, így csak kordonok mögül megnézhetők.

Na de hol együnk? Az egyöntetű helyi és internetes ajánlások alapján egyik állomásunk a tésztákat, burgereket és egész nap reggeliket kínáló Otto & Frank volt. A bárként és bisztróként működő hely ételeihez helyi alapanyagokat használ, melyek a helyi, Dolac piacról szereznek be. (Ezt szintén érdemes meglátogatni, ha belekósoltnánk a helyiek vásárlási szokásaiba). Az Otto & Frankban azt is kipróbálhatod, hogy milyen az igazi zágrábi reggel. (Csak annyit mondok, hogy van benne rántott buggyantott tojás is.)



Ez az étterem is a pezsgő Tkalčićeva sétálóutcában található, amit mindenképp érdemes meglátogatni, ha ennél vagy innál valami finomat, ugyanis itt egymást érik a vendéglátóhelyek, melyek látogatásunk alkalmával dugig voltak helyiekkel, így a hangulat is garantált. Na és mit rendeljünk? Természetesen egy horvátországi látogatás sem lehet teljes egy házi lepénnyel és ajvárral felszolgált csevap tál nélkül, ami a délkelet-európai országok kedvenc darált húsos, grillezett étele. Ha az étlapon találsz kajmakot, mindenképp rendelj mellé azt is, ugyanis ez a tejfölös, sajt-jellegű mártogatós tökéletes kiegészítés a csevap mellé. 

Szállásként az Art Hotel Like-ot választottuk, ami különleges, belső kétszintes szobájával, privát fürdőszobájával tökéletes kényelmet nyújtott négyünknek. Elhelyezkedése kiváló, könnyű sétával minden látványosságot megtaláltunk. Aki érzékeny az éjszakai zajokra, annak érdemes erre felkészülnie, ami engem személy szerint nem zavart, de a hotel füldugóval is készül a kényelmetlenségek elkerülése végett.

Remélem meghoztam a kedveteket a horvát főváros meglátogatásához. Ha a tengerpartra tartasz, mindenképp érdemes itt egy plusz megállót beiktatni, vagy önálló úticélként kihasználni, hogy - ha szerencsések vagyunk - autóval mindössze 4 óra alatt elérhető. 


Kihagytam valamit? Oszd meg kommentben a zágrábi ajánlásodat vagy kedvenc élményedet!

Megjegyzés küldése