2018/05/27

5 kedvenc Tunéziából


Áprilisban másodszor volt szerencsém ellátogatni Tunéziába, ami ezúttal is lenyűgözött. Először 2014-ben jártam ott, akkor a tengerparti Sousse városában. Ezúttal több helyen is megfordultunk, voltunk többet között a fővárosban, Tuniszban, Yasmine Hammemet városában és megnéztük Karthago romjait is. Összegyűjtöttem nektek az 5 kedvemet az útról.

1. Sidi Bou Said
Sidi Bou Said halászvárosa Tunisztól 20 km-re található, így ha ott szállsz meg, ide mindenképpen érdemes ellátogatni, legalábbis számomra ez volt a legkülönlegesebb hely. Csodálatos látvány, hogy szó szerint minden hófehér és kék. Bármelyik kis szűk, macskaköves utcába nézel be, csak ezeket a színeket fogod látni, ja meg persze a gyönyörű zöld növényeket. Rengeteg apró kis boltocska várja a turistákat, ahol a szokványos szuvenírek mellett igazi kincsekre is lehet bukkanni. A városka tetejéről csodás kilátás nyílik a tengerre is.


2. Kerámiák
Tunézia híres a kézzel készült kerámiáiról, és tényleg nincs egy olyan piac vagy bolt, ami ne lenne színültig tele színes tányérkákkal, vázákkal és különböző edényekkel. Nabeulben jártunk egy fazekasműhelyben is, ahol elképesztő volt a választék. Nem is gondoltam volna, hogy egy kis tál ennyi különböző formában is elkészülhet. 


3. Színes ajtók
Az ajtók mintha önmagukban műremekek lennének. Nem elég, hogy itt is csodás színekkel találkozunk, de a díszítésük is különleges. Sok ajtón egyszerre több kopogtató is található (lásd a jobb oldali képen), ugyanis az alsóval a női vendégek kopognak, akinek a ház asszonya nyit ajtót, míg a felsőt, aminek a hangja is mélyebb, a férfi vendégek használják, akiket csak férfi fogadhat.


4. Illatok
Lehet, hogy az áprilisi utazással szerencsések voltunk ebből a szempontból, hiszen tavasszal sok virág nyílik, de hihetetlen, hogy milyen csodás illat lepte be az utcákat. A kezemben lévő virág sokszor visszaköszönt a járdák mellett. Sajnos nem tudom mi a neve, de ha lehetne, még parfümként is viselném.


5. Vendégszeretet
Sokaknak túlzásként hathat, de engem másodszorra is meglepett, hogy itt mennyire barátságosak és vendégszeretők az emberek. Persze mondhatnánk azt is, hogy még jó, hogy kedvesek, hiszen nagymértékben a turizmusra támaszkodnak, de ez mégsincs így az összes ilyen országban. Az egyik nap Virággal egy közös képet próbáltunk készíteni a tengerparton, amikor parti őr odajött hozzánk, és a legnagyobb mosoly mellett segített. Tudom, hogy apróság, de mégis olyan kevés helyen van így, és ez csak egy a sok közül. :)

Mindegyik kép Huawei P20 Pro-val készült.


Nézd meg az útról készült videómat is:

4 megjegyzés

  1. Szia!Fruzsi hát ez csodálatos�� Olyan szépen írsz�� Örülök, hogy folytatod. Nem azért kell csinálni a dolgokat (pl. blogot) , hogy mit szólnak az emberek meg nekik mi tetszik hanem azért mert te ezt szeretted volna.❤Úgy éld az életed ahogy te szeretnéd! Mert mindenki megérdemli a boldogságot❤

    VálaszTörlés
  2. Nemrégiben fedeztem fel Tunéziát, meseszép...Ezek a színes házak feldobják az egész környezetet.

    VálaszTörlés
  3. Vận chuyển container lạnh là dịch vụ nhận được sự quan tâm của khách hàng hiện nay. Tuy nhiên những dịch vụ khách như vận chuyển hàng hoá đường sắt, vận chuyển xe máy hay vận chuyển ô tô bằng đường sắt của Ratraco Solutions cũng đang đang ứng nhu đầy đủ cầu của khách hàng.

    VálaszTörlés