2014/01/17

Fősuli az én szememmel - BGF Külker

 

Amikor elkezdtem a fősulit többen kérdeztétek a véleményemet, de akkor nem igazán akartam/tudtam nyilatkozni még róla. Azt ígértem, hogy majd a vizsgák után beszámolok az élményeimről, és mivel ezt többen eszembejuttatátok, íme a válaszom a kérdésre. Lássuk én miként látom a BGF Külkert!


Mielőtt belevágnék a témába, szeretném leírni, hogy milyen háttérrel és milyen okokból jelentkeztem ide. Igazából a gimi utolsó évében is jó sokáig az volt a terv, hogy az ELTE jogi karára jelentkezek. El is mentem nyíltnapra, de valahogy az pont nem erősített meg, hanem épp az ellenkező hatás váltotta ki belőlem. A pályaválasztásnál nagyon fontos szempont, hogy milyen jövőbeli lehetőségeket kínál az adott diploma, és arra jutottam, hogy ügyvéd/jogász ismerős nélkül, nem kecsegtet az ország túl sok munkalehetőséggel.

Ekkor jött képbe a BGF. A gazdaságtudományok mindig is érdekeltek, így a Corvinuson és a BGF-en kezdtem el gondolkozni. Mivel elég jó tanuló voltam, és viszonylag sok pontom is volt felvételinél, kérdezhetnétek, hogy akkor miért nem a Corvinusra jelentkeztem? Ennek több oka is van, de a lényeg a lényeg úgy gondoltam, hogy a BGF egy "emberbarátabb" suli lesz számomra, így ez került az első helyre.

A felvételinél sok-sok szenvedés és tanulás árán sikerült 463 pontot összeszednem (amiben mellesleg nem is reménykedtem), ami azt jelentette, hogy átléptem a 460-as ponthatárt, így államilag támogatottan jutottam be a fősulira. A Külkeren belül 2 szakot jelöltem meg: nemzetközi gazdálkodást az első helyen és utána a kereskedelem és marketing szakot. Így 2013 szeptemberében nemzetközi gazdálkodás szakos hallgató lettem.



Mint tudjátok a suli miatt hétköznap albérletben lakok Budapesten a sulitól nem messze, ami nagyon megkönnyíti a dolgomat. Egyébként Pesttől csak 50 km-re élek, de tömegközlekedéssel mégis 2 - 2,5 órába telik a sulihoz jutni, ami így is elég fárasztó heti egyszer, a hazautazásnál.

(Mielőtt bárki kérdezné, nem voltam gólyatáborban az előző évekről hallottak/látottak miatt, és az idei videót visszanézve, ezt nagyon bölcs döntésnek tartom. :D)

Most, hogy túl vagyok az első féléven - az eddigiek alapján - maga a szak tetszik. Érdekesek és (többnyire) hasznosak is a tárgyak. Akit kicsit sem érdekel a gazdaság, a vállalkozás és a pénzügyek, az semmiképpen ne válasszon ilyen szakot, mert utálni fogja.

Természetesen nagyon sok múlik azon, hogy milyen tanárokhoz sikerül felvenni az órákat, érdemes tudakozódni felsőbbévesektől és a Mark my professoron, mert tényleg nagyon befolyásolja az egész sulis élményt. Nekem egy tárgyat nem sikerült túl jó tanárhoz felvennem, de a többi tanárom egytől egyik jófej és segítőkész. Látni rajtuk, hogy felkészültek és naprakész tudással rendelkeznek. Különösen az angol tanárnő a kedvencem, aki egyrészt jól tanítja a nyelvet az üzleti oldalról, másrészt mindig minden gazdasági/üzleti hírrel képben van, és látszik rajta, hogy ő tényleg nem olyan tanár, aki csak leadja az órát, hanem megfelelő háttérinfókkal is felkészít minket.

Én a matekos tárgyaktól féltem mindig, mert bár gimiben végig 5-ös voltam belőle, nem igazán tartozott a kedvenceim közé, és mindig is inkább humán beállítottságúnak tartottam magamat. Most mégsem volt gondom még a gazdasági matekkal sem, ami talán a legnagyobb megkönnyebbülést jelentette számomra.

Igazából minden tárgynál az a lényeg, hogy ne csak a vizsgák és ZH-k előtt kezdjük el a tanulást, hanem év közben folyamatosan érdemes szinten tartani a tudásunkat, mert másképp tuti bukó lesz a vége. Persze, lehet lazára venni az egész fősuli/egyetem dolgot, hogy bulizás ezerrel, de ha tényleg ez a fontos, akkor nem kell továbbtanulni és költeni a szülők pénzét. Aki csak pótfelvételivel kerülne be, az inkább próbálkozzon OKJ-tanfolyammal. Ezt nem bántásból mondom, meg persze biztos vannak kivételek, de akinek az érettségi is nehezen ment, annak ez sem lesz könnyebb.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy meg kell szakadni a tanulástól, mert persze, hogy nem. A suli bár eléggé a külvárosban van, azért mégiscsak 15 perc alatt be lehet érni az Örsre, ahol ugye ott az Árkád meg a Sugár, ha kikapcsolódásról van szó. Bulik szempontjából hátrányos a dolog az éjszakai buszozás miatt, de legalább kevésbé csábulunk el a tanulás helyetti buliknak.

Ami a suli árnyoladala, az az ügyintézés. Minden kis apróságról igen, csak a fontos dolgokról nem kapunk megfelelő tájékoztatást. Elejtett és félfüllel hallott infókból kell megtudni mindent, így nagyon nyitott szemmel kell járni, mert pillanatokon belül le lehet maradni fontos, határidős dolgokról, aztán meg jönnek a késedelmi díjak. Arról nem is beszélve, hogy a TO-n borzasztó barátságtalanak bunkók az ott dolgozók...

Összességében, így egy félévvel a hátam mögött én szeretem a sulit, bár van, amikor napi szinten kerülget az idegösszeroppanás a megfelelő infók hiánya és a folyamatos kavarás miatt.. :D

Ha pedig megunnád az otthonról vitt/kolis kaját, akkor érdemes kipróbálni a Foodpandát! Rengeteg étterem kínálatából választhatod ki a számodra legideálisabb ételt, amit egy gyors rendelés után, máris házhoz visz a futár. A Food Panda számos akcióval vár, éttermeik között ott van például az Il treno, a Wasabi és a Trófea Grill étterem is. A Foodpanda telefonos applikáción keresztül is elérhető, ami még könnyebbé teszi a rendelést. 
(Én személyes tapasztalattal eddig még nem rendelkezem. A Foodpanda keresett fel, és mivel érdekesnek találtam a koncepciót, úgy gondoltam megosztom veletek is.)

27 megjegyzés

  1. Nagyon jó, hogy megírtad ezt a beszámolót, számomra pont aktuális is, mert gondolkodom rajta, hogy átjelentkezem a külkerre. Most a PSZF-re járok, a 3. félévemet taposom, de a Külkeren tanulom az oroszt (ezáltal többször láttalak is, mert a mellettünk lévő teremben voltál olyankor :P) és sokkal szimpatikusabb a suli. Emberségesnek tűnik a közeg, normálisak a tanárok és nem arról szólnak a vizsgák, hogy hogyan legyen minél magasabb a bukási arány. A TO mindenhol olyan, amilyen...Szerintem jó sulit választottál, sok sikert és kitartást kívánok hozzá! :)

    VálaszTörlés
  2. Jó hallani, hogy az információk hiánya nem csak a PSZF-en hiányzik. :) Nekem a "kedvencem" az volt, amikor tárgyfelvételről kaptunk 2 órával később üzenetet, hogy elkezdődött. :D Nekem most jön az utolsó tanulós félévem, s bár tényleg nagyon szeretek ide járni, mégis nagyon várom a a szakmai gyakorlatot! :) Mesterre úgyis visszamegyek nappalira! :) Amúgy Sashalmon lakok albérletben, úgyhogy nem is lakhatsz túl messze tőlünk! :)
    Sok sikert a továbbiakhoz, és szerintem jó szakot választottál! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó összefoglaló volt, jó volt olvasni :)

    VálaszTörlés
  4. Az ELTE-n csak a jogi kar tájékoztatjóán voltál? Én őket szánom az első két helyemre, de hatalmas volt a felfordulás, amikor voltak a nyilt napok, így nem jutottam el, plusz nagyon messze lett volna. :/

    VálaszTörlés
  5. Én KVIK-es vagyok és teljesen átérzem amiket írtál. Nekem ez volt a 3. félévem, de az első pillanattól kikészít mindenkit, hogy mindent nekünk kell szó szerint kilobbizni... ha mi nem csinálunk meg valamit, azonnal kiírják a késedelmi díjakat, de ha ők, akkor így jártunk:)
    Nem tudom más főiskolán is így működik, vagy csak mi vagyunk ilyen szerencsések, de én ezt utálom legjobban a felsőoktatásban..
    Nekem is az olasz nyelvtanárom a kedvencem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!!! :)
      Olyan kerdesem volna, hogy tudnal meselni nekem a KVIK-rol?! :) Oda szeretnek tovabb menni!:) Nagyon megkoszonnem!!! :)

      Törlés
  6. Köszönöm, hogy leírtad, én is a BGF-re szeretnék jelentkezni Kereskedelem és marketing vagy Turizmus és vendéglátás szakra. Sajnos én nem húztam bele eléggé az utóbbi időben így 400 körüli pontra számítok. Remélem azért lesz lehetőség átkerülni államilag támogatott helyre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez csak egy szerény vélemény, de pályaválasztás előtt érdemes kicsit utánanézni, hogy mire számíthatsz majd pályakezdőként, az adott szak diplomájával a zsebedben. Úgy tudom, Turizmus és vendéglátásra nem igazán van szükség manapság Magyarországon, nem vagyunk egy akkora turisztikai központ, és a magyarok sem utaznak relatíve sokat, de mégis többen jelentkeznek erre a szakra, mint amire szükség lenne.

      Törlés
    2. Teljesen igazad van, nem is szeretnék Magyarországon maradni.

      Törlés
  7. Bocsánat, hogy belekontárkodom, én már évekkel ezelőtt végeztem és nem is a BGF-en, de volt nem egy, nem két BGF-es ismerősöm. Mind szidták, mint a bokrot. A TO-t, a tanárokat- ami ugye, mint te is írtad, esetleges, és úgy az egész rendszert, ami ott megy.

    Ezért aki suli választás előtt áll, könyörögve kérem, minél több forrásból érdeklődjön. Egyébként, ha épp van kedvetek, írassatok anyukátokkal igazolást és egy átlag hétköznap is besétálhattok a fősulikra, megérdeklődhetitek pár tanulótól akik ott vannak, mi a véleményük, mit tanácsolnak. Nagyobb előadókba még az sem tűnik fel, ha beültök egy órára :D

    VálaszTörlés
  8. Én most bgf-re járok. Jártam bme-re is és hát, ég és föld a kettő. A bgf ügyintézés szempontjából a legalja és én nem egyszer kötöttem már ki a dékán irodájában, amíg bme-n csak akkor voltam to-n mikor diákigazolványt intéztem, és valahogy mégis mindent megoldottam csendben, nyugodtan és időben!
    Számomra a színvonal sem az, mint amire én számítottam, de alapképzésnek megteszi. Emberfüggő, hogy mit veszel ki abból, amit nyújtanak számodra. Az itt tanulók többségéről elég rossz véleménnyel vagyok mert nincs olyan tárgy amit ne puskáznának ki, és még ők vannak felháborodva ha néha napján megbuknak, én meg tanulok, készülök és úgy érzem okkal hisztizem, ha nem megyek át, mert tudom, hogy több tudással rendelkezem az adott témában, mint mondjuk a szomszédom akinek csak a telefonja okos...
    Továbbiakban meg semmiképpen nem szeretnék a bgf-fel találkozni, csak befejzeni ezt és soha vissza nem nézni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek veled a puskázással kapcsolatban. Meg néha az fura, hogy olyan emberekkel kell együtt tanulnom, ami pótfelvételivel és éppenhogy csak bejutottak, és néha már én fogom a fejemet, hogy bizonyos dolgokon mit nem lehet érteni...
      Számomra is borzasztó idegesítő, hogy valamikor rengeteget tanulok, és mégsem a tudásomnak megfelelő jegyet kapom, míg mások - akár egy más tanárnál - egy egyszerű puskázzal sokkal jobb eredményt szereznek nálam.

      Törlés
  9. Külker.... ha tudnák sokan mi folyik a falai közt megcsappanna a jelentkezők száma. Aki csak teheti kerülje el ezt az intézményt! Sok igazságtalanság törvénytelenséggel megfűszerezve. ;) Élen a tvsz módosítgatásával a hallgatóknak csak is hátrányosabb helyzetet teremtve...Normális intézményben nem történhetne meg ilyesmi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát tényleg nevetséges hogy felvesznek boldog-boldogtalant, de kurzust indítani már nem tudnak, mert nincs rá tanári kapacitás. :D

      Törlés
  10. Sziasztok!
    Én is BGF-Külkeren végeztem először. Az az iskola soha többet. Első félév után, sőt még így összességében az első év után is viszonylag pozitív véleménnyel voltam - mint Te Fruzsi.
    De ez egyre rosszabb lett. Folyamatos információhiány kiborító... és tényleg,ami ott megy katasztrófa.
    Nem győztem a TO-ra rohangálni, ahol nyilván engem néztek hülyének.
    Azért jelentkeztem a BGFre, mert én kis buta azt hittem, hogy csak "nagyobb" iskolát érdemes elvégezni, ha meglátják, hogy vidéken végeztem kinevetnek. Na de ugye túlestem az államvizsgán stb, dolgoztam a szakmai gyakon kívül fél évet a "szakmámban", amikor kitaláltam, hogy szeretek én közgazdász lenni,csak a kereskedelem világa jobban érdekel.
    A lakóhelyemen, Szolnokon is van főiskola, beadtam a jelentkezésem ker-mark szakra, ahová fel is vettek.
    Hát ég és föld. Nem írok kisregényt, hogy miért jobb ez a suli, pedig tudnék :)
    Mióta ezt befejeztem, eltelt 3 év, 1 hónap alatt találtam a szakomnak és szakirányomnak megfelelő munkát, és imádom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Én is a Szolnoki Főiskolán tanultam, pénzügy szakot végeztem, és én is 3 éve végeztem. Lehet, hogy ismerjük egymást? :)
      Bár nem 1, hanem 6 hónap után találtam munkát, a suliról nagyon jó emlékeim vannak. Persze itt is a TO kivételével. A TO ilyen mumus, nem hallottam még olyan suliról, ahol ne panaszkodtak volna rá...

      Törlés
  11. Jajhhhh a drága BGF-KKK :D
    De gyűlöltem ezt az iskolát te jó isten. Mondjuk a BGFnek kb már csak neve van, mert a színvonal amit megengednek maguknak.. :D

    Egyébként én sem értettem soha, ezt nagy puskázást. Pl jogi alapokból én sem tudtam megtanulni a több100 oldalt, nem is érdekelt. Na dehogy vállalati pénzügyekből, vagy vállalat gazdaságtanból aki ezt az anyagot nem tudja megtanulni.. az miért is jelentkezett ide?! :D

    VálaszTörlés
  12. Én három egyetemre is jártam (PTE, BCE, BKF), és mindhárom ügyintézése/infoáramlása teljesen eltért egymástól. Nem beszélve az osztályozásról és az egész rendszerről. A BKF-en pl "csak" egy OKJ-s képzést végeztem és ott majd' meghaltam, annyi tanulnivaló volt, a BCE-n meg mestert végeztem és sokkal lazábbak voltak a követelmények. Ezeket a dolgokat suli válogatja...
    Sok sikert a jövőben! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen! Ez tényleg így van... először énis felsőfokú szakképzést végeztem el, és esküszöm többet követeltek, mint utána a BGF-en alapképzésen...

      Törlés
  13. BGF-KKK rémálmaim iskolája. A TO borzalmas a tanárokkal együtt...Buktatni is szívesen buktatnak főleg a módszertanis tárgyakból. STAT1 STAT2 rémálom...de a matekjuk is elég kemény főleg a vizsgák. Ha tehetném már nem ide jelentkeznék. Pedig elég kemény szakközépből jöttem, szemét tanárokkal, de itt aztán a rosszindulat pláne él...Az idegrendszert hazavágja 1-2 tanár modora és ahogyan a hallgatókkal bánnak. Nem is értem hogy lehet ez az iskola egyáltalán népszerű a jelentkezők között.
    Fruzsi lehet egy kicsit hamar írtál véleményt. Egy statisztika végigcsinálása után másképp fogod látni ezt az iskolát. Én a helyedben már most magánórákat vennék belőle! Elég szopatós tárgy...Kezdj el félni komolyan!

    VálaszTörlés
  14. Külkeresként mondom én is, hogy aki nem jut túl a stat1-2-n az nem ide való.Nem a legkönnyebb elvégezni, de könyörgöm közgazdász leszel, alap, hogy tudsz gondolkozni.
    Az infoáramlás valóban katasztrófa és van pár igazságtalanság is, de máshol is. (mondom ezt úgy, hogy letudtam egy BCE elm. gazdaságtant, tanultam egy félévet Bolognában és egyet Brüsszelben + külker.) De mikor utolsó előtti félévben volt 3! remek munkaajánlatom és az elején csak azt tudták, hogy a külkeren fogok végezni, az azért elég jó. A szakmai gyakom alatt már többet kerestem mint a legtöbb "átlag" felnőtt. Persze ehhez jónak is kell lenni, az iskola egy alapot ad csak. Plusz mindig azok húzzák le a legjobban a külkert akik nem tudnak érvényesülni...;)
    Szóval csak hajrá Fruzsi, ne foglalkozz a véleményekkel és ne hagyd magad a külkeren és sikerülni fog! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most nagyon jól jött a véleményed, mert már kezdtem teljesen elkeseredni a többi komment alapján, de köszönöm, hogy megerősítettél! :)

      Törlés
    2. Tudok érvényesülni ne aggódj. Ha szerinted az érvényesüléshez az kell hogy egy STAT1-2 vizsgán a hallgatók 90-95%-a bukjon, mert olyan kemény a vizsga....erre már nem tudok mit mondani. Hiába jártam egész félévben külön tanárhoz, hiába gyakoroltam sajnos sok gondom volt vele. Lehet ott nem az érvényesüléssel és a tanulókkal van a probléma...pláne ha a vizsgán olyan feladatokat kapsz amiket nem is vettetek órán. Nem, nem azért nyávogok hogy ugyanazokat kapjam vizsgán is, amiket órán vettünk, de azért legyen már olyan feladat is, amihez hozzá tud szagolni az ember...Csak ne kelljen hozzá másik 50 képletet tudni, amiket nem is vettünk órán, csak max. egy magántanárral látta valaki (ha látta és meg tudja engedni magának) és beszéltünk róla. ;)

      Törlés
    3. Nem azt mondtam, hogy az érvényesüléshez kell, hanem azt, hogy akit ez megállít gondolkozzon el egy kicsit. Abban valóban igazad van, hogy nem a legkönnyebb a vizsga , de az órán egy gondolatmenetet kell elsajátítani és akkor megy a vizsga is. A kettes azért teljesíthető, nálunk is az évfolyam 80% átment stat1-2-ből. Az pedig, hogy másik 50 képlet kell hozzá, egy hatalmas hülyeség. Kb. 2 van ami nincs benne, de erről szóltak is.Tudom, hiszen én is vizsgáztam. Félreértés ne essék, nem védem a módszertanit, nekem is keresztbe tettek nem 1x és még azt se mondhatom, hogy reál-beállítottságú vagyok, de mégis teljesítettem.
      Tényleg csak azt tudom mondani Fruzsi,hogy hallgasd meg/olvas el a véleményeket, emlékezz rájuk mert akkor nem érhet meglepetés, de próbálj meg a lehető legjobban elvonatkoztatni ezektől és 3,5 év alatt ott lesz a diplomád a kezedben. Fogod még ezerszer átkoznia külkert, de ha túl vagy a legrosszabbon később sem ér meglepetés.:)

      Törlés
  15. Hát én diplomám mellé gondoltam, hogy jól mutatna egy pénzügy-számvitel a BGF-en...én vidéki egyetemen tanultam, előtte, áldom az eszem, mert itt idegösszeroppanást kaptam volna. Kalap szar ahhoz képest, az ügyintézés katasztrófa és pár tanár annyira el van rugaszkodva a földtől és olyanokat várna el tőlünk, amit a nappalisoktól nem...arról nem is beszélve, hogy minden pénteken és szombaton van óra, ami mellett hajrá, próbálj meg normális munkát találni. Azért ez nem egy BA papírt nyom a kezedbe :D Szóval nálunk nagyon túlzásba estek! És soha semmi információ nincs sehol, azt se tudom, hogy itt létezik-e HÖK :D Előző helyen pedig füttyentésre repültek, válaszoltak, ügyintéztek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De az tény, hogy a suli hírneve jó, szóval megéri a szenvedést :D

      Törlés
  16. Tudtok mesélni a BGF-KKK államvizsgáról ? Jó fejek? Könnyen teljesíthető?

    VálaszTörlés