2012/10/16

Ki mondja meg, hogy sovány vagyok?

Image Hosted by ImageShack.us

Egyre többet hallom azt a mondatot, hogy te hogy lehetsz ilyen sovány?, vagy azt hogy egyél már valamit. De mégis ki mondja meg, hogy mi a sovány, vagy azt, hogy mi a kövér? Ha egyszerűen jól érzem magam így a bőrömben, senkinek nincs rá joga, azt mondani, hogy ez márpedig nem szép és változtatnod kell ( a beteges végletektől eltekintve ).
A testsúly egyre inkább mérvadó a modern társadalmunkban. Köszönhetjük ezt a médiának, amely folyamatosan árasztja magából a vékonyabbnál vékonyabb modelleket, énekeseket, az tettettve, hogy ez a normális, így kell kinéznie mindenkinek. Arról nem szól egy cikk sem, hogy a háttérben folyamatos étkezési zavarok, stressz, és mindeféle tabletták állnak, na meg persze a folyamatos megfelelési kényszer. Így egyrészről itt van az extrém soványság.
Én normál testalkatúnak tartom magam, mégis állandóan megkapom ..a milyen sovány vagy" mondatot rokonoktól, barátoktól satöbbi. De vajon miért nem azt kérdezik, hogy jól érzed magadat a bőrödben, mert erre a válaszom igen! Nem szeretnék változtatni.




165 centiméteremhez 48 kg vagyok. Szerintem ez a súly arányosan oszlik el rajtam. (Mivel sok képet láttok rólam, ezt remélem Ti is megerősítitek). Nem érzem magam soványnak. Amikor a tükörbe nézek elégedett vagyok. Nem szeretnék se hízni, se fogyni. Nem is kínzom magam semmiféle fogyó/hízókúrával. Akkor, azt, és annyit eszek, amennyi nekem jól esik. 
Jól érzem magam a bőrömben. Mondhatnám. És ez az a mondat, amit mindenkinek nap, mint nap használia kellene. Ehelyett nap mint nap teljesíthetetlen elvárásokat állítanak elénk. 
Személy szerint én a családomban egy hozzám nagyon közel álló emberhez hallom napi ezerszer azt, hogy ,,tiszta csont vagy. Egyél már valamit. Miért nem hízol egy kicsit? Állj már rá a mérlegre." De miért? A körülöttünk lévő embereknek nem inkább pozitív gondolatokkal kellene minket elárasztani? Miért próbáljuk ilyen módon lehúzni a másikat?


Nagyon könnyen befolyásolhatóak vagyunk ilyen módon. Én nem tartozom ezek az emberek közé. Nem érdekel, hogy mások szerint mi nem jó rajtam. Nem ez számít. Saját magunknak kell megfelelnünk! Ti se hagyjátok, hogy valaki más megmondja, hogy mi nem jó rajtatok. Főleg ha ez rosszindulatból jön. Márpedig legtöbbször abból. Találjátok meg magatokban a szépet, mert ez az, ami igazán számít! Nem az a lényeg, hogy mit mutat a mérleg! Sokan amikor fogyózni, és sportolni kezdenek azt is elfelejtik, hogy az izom többet nyom, mint a zsír. A másik meg, hogy az a szám annyira nem mérvadó! Gondoljatok Beyonce-ra... Nem hiszem, hogy nála 50 kg-ot mutat a mérleg, mégis csodaszép! Felejtsétek el az állandó mérekezést.
Minden test csodaszép. Nem kell testtömeg indexet számolni, vagy derékbőséget mérni. Egyszerűen nézz bele a tükörbe, és mond el, hogy mi az, ami szép rajtad, és kezd így minden napodat! Teljesen megváltoztatja az ember egész napját. Ha Te ki vagy békülve saját magaddal, azt más is megirigyli és egy idő után eltűnik a rosszindulat. Mert a rosszindulat alapja, hogy a saját gyengeségedet fordítják ellened. De ha elégedett vagy magaddal, ennek vége.
Fogadjátok el önmagatokat, és ne igyekezzetek görcsösen megfelelni az "elvárásoknak", amik valójában csak elénk állított megvalósíthatatlan ideák.


Bár itt most részletesen a testsúlyra tértem ki, de ez ugyanúgy vonatkozik mindenre, ami a külsővel kapcsolatos, lehet az magasság, hajszín, vagy bármi. 

Ti hogy érzitek ezt? Van valami olyan dolog, ami miatt folyamotosan bántanak/bántottak titeket? Mit gondoltok erről a "hogyan is kellen kinézni egy mai nőnek" dologról?

32 megjegyzés

  1. Szerintem nem vagy sovány, szerintem kövér vagy.:P
    Csak vicceltem, szerintem nem vagy sovány, csak azzal van probléma aki ilyennel zaklat, méghozzá az a baj vele h rettenetesen irigy.

    VálaszTörlés
  2. Annyira álszentek az emberek. Azelőtt mindenki a ducibbakat szidta. Aztán most mindenki azt mondogatja, hogy "jaaj az a kis súlyfelesleg, én így is szeretlek", ami rendben is van. De azóta mindenki a soványabbakat szidja. Pedig addig minden szép és jó, amíg nem egészségtelen. Ennyit kell tudni :) Rajtam is van egy pici, ami néha zavar, de megtanultam nem törődni vele és sokkal jobban érzem magam! Köszi a posztot :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon örülök, hogy írtál erről, mert én is nap mint nap megkapom ezt mint te. 161 cm vagyok és 44 kiló, igaz, én szeretnék egy kicsit felszedni, de csak max 3 kilót, de nem a környezetem miatt, hanem magam miatt. Nem mondom, hogy én nem érzem jól így magam, de azért pár kiló még elférne rajtam. Viszont azt én sem szeretem, mikor mondogatják, hogy milyen sovány vagy, nem is eszel. Pedig nem is tudják, hogy én hogy étkezem, mennyit, stb. csak elsőre megítélnek. Nagyon rossz felfogás ez, és egyébként is mindenki maga tudja, hogy neki mi a jó (persze vannak extrém esetek, orvosi esetek, de az más).
    Úgyhogy én osztom a véleményedet, és szerintem nagyon csinos vagy így, ahogy vagy! :)

    VálaszTörlés
  4. Az őskorban az a nő volt a "menő", aki telt volt, sőt, kövér, mert az egyértelműen annak a jele volt, hogy termékeny, egészséges, van mit ennie, tehát sok utódot is el tud látni... aztán a pattintott kövek után a mobilok megjelenésig megfordult a dolog. Ma már bárki, pici pénzért kajához juthat, tehát nem túl nehéz elhízni, viszont annál nehezebb ezt megállni. Ezért lett ideál a vékony test. Szerencsére mostanában már többször találkozni egészséges, valós emberhez hasonlító modellekkel is, kezdenek rájönni, hogy a nagyon vékony sem túl egészséges. De azért persze még mindig zörögnek a csontok a kifutón, de ez még sokáig így marad...
    Ha jól érzi magát valaki, és az egészségét nem veszélyezteti a súlya, akkor az úgy van jól, és ezt meg kell érteni.

    VálaszTörlés
  5. Én is vékony vagyok, de már rég megbarátkoztam a dologgal, elfogadom magam. Engem csak az zavar kicsit, hogy ha valaki azt mondja a másikra hogy "te olyan kövér vagy" az a legnagyobb bunkóság,de ha azt mondja valakinek, hogy jajj te olyan sovány vagy" az nem baj, sőt még ő a figyelmes, aggódó. Pedig ha zavarja az embert a testsúlya mindkettő egyformán rosszulesik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van, és főleg miért szól bele más, nem tudhatják, hogy milyen oka van, mert olyan is van, hogy valaki tényleg nagyon sovány vagy dundi, de van, akinél ez betegség miatt van, és azzal is szenved eleget..

      Törlés
    2. Igeeen! Ez tényleg nagyon igaz! A soványságért beszólni ugyanúgy bántó, mint lekövérezni valakit... :(

      Törlés
  6. Jó ideje tombol bennem is egy ilyen témájú bejegyzés, de mindig írt erről valaki, ezért nem akartam "utánozni", de lassan azt hiszem, minden nap kéne, hogy valaki erről írjon...
    Én sosem voltam valami vékony, az utóbbi egy évben lement rólam közel 10 kg, és amikor egy ismerős közli, hogy "jé, lefogytál, dejólnézelki he", akkor ok, egyrészt jól esik a dicséret. De másrészt egyből az van bennem, hogy jó, hogy nem közlöd az arcomba, hogy eddig egy dagadék voltam, de most már tűrhetően nézek ki.. Ok, ez így sarkalatos, de azért akkor sem voltam 170 kiló, a másik meg, hogy sokszor tényleg nem a kilókon és centiken múlik, és van amin nem lehet (plasztikával de) változtatni.
    És ezzel nem azt mondom, hogy az ember ne hozza ki magából a maximumot, mert hozza ki, de maga miatt. :]

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem írj erről te is nyugodtan. Ahogy látom neked is van ezzel tapasztalatod bőven. Engem érdekelne a te véleményed is. (:

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    3. Basszus Craptrash hogy ez is mennyire igaz!!!...
      Velem is előfordult olyan, hogy mikor leadtam jópár kilót gimi után (nem voltam sose túlsúlyos de azért van rajtam pár kg felesleg, akkor meg nagyon lefogytam de nem diétáztam meg semmi, sztem csak nőttem v vmi :D), akkor volt olyan aki mikor találkozunk, ilyet szólt hogy "jaj de sovány vagy, valami bajod van? Azért a szalagavatódon meg milyen kis dundi voltál tavaly! " ................ hát így érezze jól magát az ember?:DDD Ja jó hogy ha fogysz hirtelen mkinek ki kell nyilvánítani hogy előtte meg szerinte kövér voltál XD Egyébként 167 cm vagyok 58 kiló, akkor meg voltam asszem 50.
      Sajnos nem tudjuk meghatározni mások beszólásait de nem ártana ha az ilyen cikkeket többen elolvasnák és elgondolkoznának rajta hogy mások külsejét "őszinte kritikával" illetni lehet hogy hosszú ideig be nem gyógyuló sebez a másikban.. szóval köszi neked is Fruzsi a cikkért :)

      Törlés
  7. 167cm, 57 kg vagyok. Nincs olyan nap a munkahelyemen h ne hallgatnám, h te hogy lehetsz olyan sovány úgy irigyellek balbalbla...... ettől kiakadok. Normál testsúlyom van, szoktam sportolni, sok vizet iszom és genetikailag is örököltem az alkatom. szeretnék nagyobb melleket, dúsabb , vastagszálú hajat, de ez van :) mindenki úgy szép ahogy van , az a lényeg h amink van abból hozzuk ki a maximumot !!!! Csak valahogy a mai világba , főleg Mo.,-n nagyon nagyok az elvárások a külsőt illetően..... nem egyszer hallottam h egy lányra azt mondják h testes !!!! mert mondjuk volt egy kis feneke... na és ? Mindenkinek először saját magában kéne rendet tennie, és utána (sem) foglalkozni a másik külsejével !!!!!

    Remek poszt lett Fruuuh :)

    VálaszTörlés
  8. Szerintem állati jó alakod van, túlzás nélkül.
    Én felszedtem kb 5 kilót egyetem első pár hónapjában, ezt folyton megkaptam az ismerősöktől; majd mikor leadtam, akkor meg azt kaptam meg, hogy nem kéne túlzásba esni a fogyókúrával... Senkinek semmi köze ahhoz, hogy hogy nézek ki, az sem lenne az ő dolguk, ha halálra akarnám éheztetni magam, vagy ha meg akarnék hízni 150 kilósra, vagy ha 100as kart akarnék gyúrni magamnak. Érdekes, hogy a hajszínbe és a ruhákba ritkábban kötnek bele, mint a testzsírarányba.
    Féltékenyek, hagyd őket;)

    VálaszTörlés
  9. Szívemből szóltál Csill87. Én is úgy visszaszólnék néha egy teltebb alkatúnak, hogy "Te meg duci vagy." Ugyanolyan rosszul esik. Sőt, ők könnyebben tudnak változtatni a súlyfeleslegükön (nem esznek annyit), de mi, vékonyak nem tudunk 1 dekával sem több kaját magunkba préselni, mert máris rosszul leszünk.
    Az egészségről pedig annyit, hogy vékony lányok, mienk a világ, már a kis súlyfelesleg is bizonyítottan megnöveli egyes betegségek kockázatát. Ja, és fogyni azt jelenti, hogy egészségesebben étkezel, viszont hízni nagyon nem lehet zöldségeken...tudom-tudom izmot kell építeni. De ha kihagyok edzéseket pl vizsgaidőszak miatt, a végére már meg sem látszik az addig elért eredmény.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg iszonyú nehéz egy kicsivel is többet enni. Hiába szednek az aggódó anyukák és nagymamák nagyobb adagot. Ha egyszerűen nem kívánom egy falattal nem megy le több a torkomon. Ha mégis, az könnyű uton újra távozik is.. :D

      Törlés
  10. Nagyon tetszett ez a bejegyzésed! 1 évvel ezelőttig én is pont 48 kg voltam a 165 centimhez és nagyon is jól éreztem magamat vele. Viszont mindenkitől megkaptam, hogy te nem eszel rendesen? Anorexiás vagy? Iszonyú rosszul esett, mert én jól éreztem magamat a bőrömben és én se tiltottam meg magamtól semmit. Azóta feljött rám 5 kiló (sajnos a munkám miatt rendszeresen este 10 után kajáltam) és mindenki szerint most normálisan nézek ki! Én viszont úgy is jól éreztem magamat és pont most érzem egy kicsit rosszabbul és nem, nem vagyok anorexiás, nem látom magamat kövérnek, csak számomra az volt az ideális testsúlyom!

    VálaszTörlés
  11. Bár én nem régóta olvasom a blogot, de szerintem sem vagy sovány.
    Látszik rajta, hogy jól érzed magad a bőrödben úgy ahogy vagy és ahogy te is írtad ez az ami számít.
    Én csontozatilag nem vagyok vékony és még sosem sikerült 56 kilónál kevesebbnek lennem, pont e miatt. Rendszeresen és sokat sportolok, így én még azt is elmondhatom izom van rajtam és ahogy te is írtad az izom nehezebb, mint a zsír.
    Nem tartom magam szépnek, a homok óra alakom miatt, bár tudom, hogy sokan viszont pont ilyen alkatot szeretnének. Jól érzem magam a bőrömben és bár nem mindig sikerül azokat az álomdarabokat megvennem az alkatom miatt amit szeretnék, még sem bánkódom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is azok közé tartozom, akik szerint jól néz ki a homokóra alkat. (: Szerintem nincs ennél nőiesebb, úgyhogy légy büszke rá! (:

      Törlés
  12. Mondjuk én kb. 7 kilóval vagyok nehezebb és ugyanolyan a magasságom, akkor én most kövér vagyok? :D
    Amúgy nézd meg a testtömeg indexedet, szerintem jó kiindulópont lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az egész cikk erről szólt, hogy nem az számít, hogy hány kilo vagy, hanem hogy hogyan érzed magadat a bőrödben. Külön kitértem a testtömeg indexre is, mint számomra irreleváns dologra.
      Szövegértés egyes! :D

      Törlés
    2. Szerintem félreértetted kicsit, én nem kötözködni szeretnék és nem is a rosszindulat vagy az irigység szól belőlem. (Mondjuk szerintem nem akkora hülyeség a testtömeg index, mindegy.) Hanem pont az volt a célom, amit nem fejtettem ki és amiben egyetértek, hogy ha valaki jól érzi magát a bőrében és egészségügyileg rendben van, akkor az tök jó. Viszont ha Te nem érzed magad soványnak 48 kilósan 165 cm-rel, akkor mit gondoljon egy olyan nő, aki mondjuk diétázik, tornázik, mindent megtesz és még csak a közelében sincs (nem magamról beszélek, de akár lehetne az is :D ). Szóval érted mit mondok. Sovány lány vagy Fruzsi azt be kell vallani. De ha neked így jó és így szereted magad, akkor minden rendben van. :)

      Törlés
    3. Tényleg azt mondod, az a fontos, hogy mindenki jól érezze magát a bőrében, mégis valahogy az jön át (lesarkítva persze), hogy aki több, az gáz. Én ehhez a magassághoz 70 kiló vagyok, és kibuknék, ha alá mennék. Kinek mi. Ha jól érzed magad, az a lényeg, de tény, hogy az átlag alatt vagy. De hála Istennek a médián kívüli életben a normálist tartják normálisnak.

      Törlés
    4. Nem igazán értelek... neked, hogy jön le az, hogy aki több, az gáz? Egész végig arról írtam, hogy mindegy mit mutat a mérleg, ha te jól érzed magadat a bőrödben, akkor nem kell foglalkozni másokkal.
      Ha én átlag alatt vagyok, és szerinted a normálist tartják normálisnak, akkor az, ahogy én kinézek nem jó? Most ezzel inkább te szólod le azokat, akik vékonyak és nem fordítva.
      A vékonyságot annyian félreértik. Ez nem azt jelenti, hogy például én éheztetem magam, mert másképp nem tudnám elfogadni azt ahogyan kinézik. Egyszerűen ilyen az alkatom és ez ellen nem tudok tenni. Ami a cikkem lényege, hogy elsősorban önmagunkat kell elfogadnunk, mindegy hogy milyen súlyúak vagyunk, mert ez számít.

      Törlés
  13. Saját tapasztalatból tudom, hogy az még rosszabb, amikor nem érzem magam jól a bőrömbe, párom családtagjai, én családtagjaim mondogatják, hogy mennyire vékony vagyok, egyek többet, mindennek ellenére én nem tökéletesnek látom magam, ahogy te, hanem pont hogy husisnak, és abszolút nem érzem jól magamat a bőrömben, szar érzésem lesz ha eszek, viszont imádok enni, és emiatt a kaját se vetem meg, akkor és annyit eszek amennyit akarok, és emiatt is sokszor bűntudatom van. 153cm vagyok és 45-46 kg.

    Azt hiszem ezzel sose fogok megbírkózni, és ha mondogatják, hogy vékony vagyok, csak rosszabb kedvem lesz, mert tudom, hogy nincs így.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Husisnak látod magad 45 kilósan? Te jó ég, na EZ viszont már valami pszichológiai testképzavar...

      Törlés
    2. Én nem tartom magam tökéletesnek, szó sincs ilyenről :D Egyszerűen ki vagyok békülve a testemmel, de nem vagyok önimádó. :D
      Viszont ha tényleg bűntudatod van kajálásnál az nagyon rossz.. A magasságodhoz szerintem egyáltalán nem vagy sovány, hanem épphogy pont jó! Ha szeretsz enni, ne rontsd el azzal, hogy rosszul érzed magadat utána.

      Törlés
  14. megpróbálom megfogadni ezt :) amúgy 'smuci' a 45 kiló az én magasságomhoz nem kevés. a húgom 1cm-vel magasabb nálam és 43kg és ő pont jó alkatú, és nem is sovány,hanem formás. Én meg néha felmegyek 46-47re és ilyen kis alkaton sajna nagyon meglátszik. voltam már 53 kiló is... onnan fogytam 10kg-t, lehet azért nem vagyok kibékülve magammal, mert megmaradt bennem az az 53kg-s kép :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na de akkor az legalább jó, ha kezded te is belátni, hogy nincs probléma a jelenlegi súlyoddal, csak a régi miatt ez benned maradt ( nem mintha az olyan sok lett volna :D ). Amikor rosszul érzed magad kajálásnál, próbálj erre gondolni (:

      Törlés
  15. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  16. Tudom, hogy ez egy régebbi bejegyzésed, de úgy megörültem, hogy végre olvasok ilyet is, nem csak a "fogadjátok el magatokat ducin" témát. Én kicsit drasztikusabban fogalmaznék. Én 164 cm-hez vagyok 54 kiló. Ez elsőre nem tűnik kevésnek, de vékonyabbnak tűnük, mivel sokat sportolok, és az izom nehezebb. Alapból nem tudok sokat enni, kb egy átlag ember fél adagjával jól lakom mióta az eszemet tudom. Emellett nem eszem szemetet, és rengeteget sportolok. Minden nap belémköt valaki a munkahelyemen, hogy miért edzek ennyit, miért eszek ennyit, miért nem többet, stb...Meg vájkálnak az életemben, hogy biztos nincs minden rendben ha ennyit mozgok. Ez egyszerűen szánalmas. Azért mert az emberek többségének az az elfogadott, hogy munka/suli után chipset zabálnak tv nézés közben, ezért én vagyok a különc? Ha én kérdezgetném egy kövér lánytól minden nap miért eszik olyan rohadt sokat, megköveznének, hogy lehetek ilyen bunkó. De engem lehet cseszegetni nap mint nap. És hiába mondják, hogy "nyugi, csak irígy", ettől még nem esik jól. Jobban esne pár elismerő szó, mert igenis ÉN teszek azért, hogy csinos legyek. És soha eszembe nem jutna bántani azokat akiknek más az értékrendjük. Az ő döntésük, az ő genetikájuk. Nem lehetne, hogy ők se az enyémmel foglalkozzanak? Ilyen az ember. Ha ő nem tud előnyére változni, akkor megpróbálja a jó úton lévőt elterelni, ezzel is magát nyugtatgatva, hogy ő cselekszik helyesen. Kifogások millióival találkozom nap mint nap, ki miért nem tud mozogni, miért eszik annyit, aztán utána hisztiznek, hogy felesleg van rajtuk. Lehet, hogy nem mindenkinek van ideje, vagy pénze kondiba járni, de nem kerül többe, hogy azt az utolsó pár falatot ne együk meg. Én is reggel 8-ra járok melóba és 6-ig bent vagyok. De mégis heti 4x minimum veszem a fáradtságot és elmegyek vagy futni, vagy edzeni akár meló előtt is. Jah, hogy ez áldozatokat követel? Igen. Én például feláldozom a tv nézést és nem netezek éjjel 2-ig, hogy reggel fel tudjak esetleg korábban kelni. Ugyanúgy takarítok, főzök a páromnak. Ez van. Nekem megéri, hogy cserébe büszkén nézzek a tükörbe, és ha elmegyek egy társasággal pizzázni, utána ne legyen lelkifurdalásom. Úgyhogy én azok táborát képviselem, akik hiába vékonyak, hiába csinosak, rendszeresen megszólnak a rosszindulatú emberek. Sőt ez rosszabb. Nekem nem a hátam mögött jegyzik esetleg meg, hogy "nézd, milyen vékony", hanem társadalmilag elfogadott, hogy a vékonyt szemtől szembe lehet oltani. Mert ha esetleg megjegyzem, hogy rosszul esik, akkor ebből is poént csinálnak. "Hagyjad már, örülj, hogy ilyen vékony vagy" Egy hétig viselkednék úgy a duci lányokkal, mint ahogyan ők velem, én lennék a legnagyobb szemét...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, pontosan ez itt a gond. Az emberek azt hiszik, hogy azzal, hogy azt mondják, hogy: ,, milyen sovány vagy, miért nem eszel, vagy miért csak ennyit eszel" nem bántanak meg másokat. De ez tényleg pont ugyanaz, mintha a ducibbaknak az étrendjébe szólnának bele. Nem értem, hogy az emberek miért nem tudják elfogadni a másikat, anélkül, hogy belekötnének az életébe.
      Kitartást és sok sikert az edzéshez! Büszke lehetsz magadra! :)

      Törlés