2018/05/27

5 kedvenc Portugáliából


Portugália - és azon belül is Lisszabon már régóta rajta volt az utazós bakancslistámon, és most végre eljutottam oda. Bakancslistás hely lévén tudtam, hogy tetszeni fog, de az az igazság, hogy messze felülmúlta az elvárásaimat, és sokkal jobban tetszett mint amire számítottam. Nem azért, mert egymást érik a látványosságok, sőt. Persze vannak híres épületek, múzeumok stb, de nem ez fogott meg igazán, hanem a hely hangulata, hiszen azonnal átjön ez a különleges, mediterrán életérzés. Íme az 5 dolog, ami legjobban tetszett!



1. Üzletek, éttermek
Egyszerűen nem akartam hinni a szememnek, mert bármerre mentem, mindenhol különleges üzletekbe és éttermekbe botlottam. Míg nálunk egymást érik a franchise láncok, itt minden egyedi. Sétálhatsz egy kihaltnak hitt utcában, oldalra nézel, és szembetalálod magad a legegyedibb designer üzlettel vagy fagyizóval.

Na de nézzük először az éttermeket. Ami rögtön szemet szúrt, hogy van egy sajátos kajáldájuk, amit én az étterem-cukrászda-pékség kombinációjának hívnék. Ha benézel, az üveges pult mögött friss gyümölcsök és sütemények sorakoznak, a helyiek presszó kávét isznak, de ha beleolvasol az étlapba, láthatod, hogy bármilyen sült húst is kérhetsz. Nekem nagyon tetszett ez az érdekes ötvözet, ilyennel még máshol nem találkoztam. Hal ételekből hatalmas választék van, de amit mindenképp meg kell kóstolnotok, ha arra jártok, az a pastéis de nata süti (ennek vajon van magyar neve?), ami tényleg mennyei! Én minden nap ettem belőle, szerintem függőséget okoz.


Az éttermek között mindig találunk egy-egy üzletet, többnyire helyi tervezők designer boltjait. Ami az éttermeknél és üzleteknél is azonnal feltűnt, hogy itt elképesztően értenek a lakberendezéshez. Minden boltnak eszméletlenül különleges és egyedi stílusa van. Sokszor éreztem magam úgy, minta Harry Potter világába csöppentem volna. Legyen szó halkonzervről, gyertyáról vagy épp kéváról, itt pontosan tudják, hogy mihez milyen stílus illik a legjobban. Persze nem csak a design, hanem a választék is különleges. Végtelen mennyiségű pénzt el lehetne itt költeni, ugyanis a helyi alkotók nagyon értik a dolgukat. :D


Meglepett, hogy itt mennyire népszerűek a bolhapiacok. A Feira da Ladra talán az egyik legnagyobb, kedden és vasárnaponként várja a vásárlókat. Itt aztán tényleg mindent megtalálsz. Egyedi, kézzel készített ékszerek és kiegészítők hatalmas választéka, de talán még több a helyi kitelepülők száma, akik megválnának nem használt holmijaiktól, szóval ez tényleg egy igazi kincsvadászat. Ha a piac nem lenne elég, rengeteg régiség bolt is van, ahol fantasztikus ízléssel válogatják össze az elmúlt évtizedek legszebb dekor termékeit és ruházati kiegészítőit.

Rengeteg eldugott kincsre lehet itt lelni, itt van például a világ legrégebbi könyvesboltja, ami 1732-től üzemel, de szintén itt található a világ legkisebb könyvesboltja is, ami annyira jópofa, hogy érdemes megnézni. :)


2. Csempe, csempe, csempe
Minden utca igazi színkavalkád, ugyanis az épületeket színes, díszes csempék borítják kívülről. Nem tudom, hogy ennek van-e bármilyen technikai haszna is vagy csak szimplán az esztétika miatt alakult így, mindenesetre ez adja meg a város különleges karakterét.


Ha nem lenne elég az épületeken, rengeteg bolt van, ahol dekorációként kínálják. Ha igazi különlegességre vágysz, akkor érdemes benézni azokba a boltokba, ahol régi, akár több évszázados darabokat is lehet vásárolni.


3. Domborzat
Lisszabon 7 dombra épült, így nem elég, hogy az utcák szűkek és macskakövesek, de nagyon meredekek is. Nem mintha panaszkodnék, hiszen ez is hozzájárul a különlegességéhez, viszont az biztos, hogy ide csak a legkényelmesebb cipődben lehet elmenni.


A sok emelkedő miatt gyakran lépcsős utcák könnyítik - vagy épp nehezítik meg - a közlekedést. Régies, sárga villamosok és siklók tarkítják az utcákat. A közlekedés egyébként nem a legjobb, folyamatos dugók vannak, legtöbbször gyalog ugyanannyi idő az út mint tömegközlekedéssel, viszont az emelkedők miatt sokszor még így is jobban megéri felülni egy buszra, mert legalább addig is spórolsz az energiáddal. A meredek utcák jó oldala, hogy rengeteg helyen viszont csodaszép kilátás nyílik a városra.


4. Cabo da Roca
Kihagyhatatlan élmény és a legszebb kilátás, amit valaha láttam. Cabo da Roca Európa legnyugatibb pontja. Nincs itt más csak egy világítótorony és a csodaszép természet. Amerre a szem ellát az óceánt látod, ami teljesen egybeolvad a horizonttal. Hihetetlen belegondolni, hogy a következő szárazföld már Amerika. Itt aztán igazán picinek érezheti magát az ember. Órákig el tudtam volna itt ücsörögni és nézni a szikláknak csapodó hullámokat. Az utazáshoz érdemes robogót bérelni, és kis kerülővel a parton megtenni az utat. Hihetetlen szabadságérzet.



5. Természet
Egész Lisszabont színpompás virágzó növények borítják, de talán Cabo da Roca-nál volt leginkább érezhető, hogy mennyire csodálatos is itt a természet. Egyik oldalamon az óceán és a hatalmas sziklák, a hátam mögött pedig óriási dombok váltották egymást, ahol zöld szőnyeget teljesen átszőtték a különleges virágok. Páratlan élmény.

Ha ez nem lenne elég, Lisszabontól nem messze található Sintra városa, ahol a fő látványosságokat, a Pena palotát és a mór várat (szintén kötelezők) hatalmas erdők és parkok veszik körül. Olyan mintha egy kis őserdőben baktatnál felfelé a színpompás kastélyhoz. Erre is mindenképp érdemes egy napot szánni.


Minden kép Huawei P20 Pro-val készült.


Hamarosan érkezik a videóm is az útról! :)

3 megjegyzés

  1. Nagyon szép hely! ��Nekem is bakancslistás,de nem volt még alkalmam eljutni.Párizst viszont már meglátogattam,valami csodás.Én személy szerint jobban szeretem a blogokat mint a videókat,ezért kérlek itt is légy aktív Fruzsi!Kellemes hetet neked!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a visszajelzést, igyekszem itt is aktívabb lenni! :)

      Törlés
  2. Szépek a képek. Az egyik helyen, itt: "sokszor éreztem magam úgy, minta Harry Potter világába csöppentem volna. Legyen szó halkonzervről, gyertyáról vagy épp kéváról" elírtad a kávé szót. Bocsi nem akarok ilyen helyesírás ellenőrző lenni, csak szemet szúrt.😊 Egyébként szuper a bejegyzés örülök a blognak, én egy kicsit jobban szeretem, mint a videókat.

    VálaszTörlés