2022/07/09

Málta - a tökéletes úti cél



Málta a Mediterrán-tenger apró szigetországa, Szicíliától délre helyezkedik el. Területe nagyjából egy fél Balatonhoz hasonlítható, ami alapján mondhatnánk, hogy könnyen felfedezhető úti cél, de valójában számtalan látnivalót és különlegességet találunk itt, szóval mégsem lesz egyszerű dolgunk, tartalmas utazásunk viszont annál inkább. Összesen 8 kisebb-nagyobb szigetből áll, de méretei miatt Málta mellett többnyire csak Gozot és Cominot szoktuk emlegetni. Lakossága kevesebb mint fél millió, fővárosa pedig Valletta, amit csak néhány ezren laknak. Stratégiai elhelyezkedése miatt mindig is kiemelt szerepe volt, számos nagyhatalom harcolt érte, melyek mind-mind rajtahagyták a maguk kulturális lenyomatát az országon, melyek keveredése ma is érezhető. Ilyen például a rengeteg brit stílusú piros telefonfülke és postaláda, az észak-afrikai eredetű zárt erkélyek a házak oldalán, valamint maga a máltai nyelv is, ami föníciai eredetű, és legjobban a mai libanoni nyelvhez hasonlít.



Ami számomra különösen megkapó volt ebben a törpeállamban, hogy minden utazási vágyamra egyszerre tudott nyújtani valamit: elképesztőek a természeti adottságai - különleges partok, szigetek, barlangok sokasága van itt -, hihetetlenül hangulatosak a történelemmel átitatott városok, fantasztikus a gasztronómia, kedvesek az emberek és mindehhez elérhető árszínvonal párosul. Számomra ilyen egy tökéletes desztináció!



A történelmi városképek engem abszolút a dél-olasz kisvárosokra emlékeztettek. Hosszú, szűk utcácskák, ahol a fejünk felett ringatóznak a teregetett ruhák. Sárgás mészkő falak színes ajtókkal kiegészítve, ahol burjánzó virágok futnak szerteszét. Apró vallási jelképek jól megbújva a hétköznapi forgatagban: szenteket ábrázoló kerámiák a ház falán, gyertyák az ablakpárkányokon és apró villanykörtékkel feldíszített kisebb-nagyobb templomok minden sarkon. Meglepő részlet volt számomra, az ajtókon található különleges kopogtatók és kilincsek arzenálja, melyek önmagukban művészi alkotások lehetnének. Imádom az ilyen helyeket: idillien megbújó apró részletek mindenhol! Ha elmerülnél a történelmi hangulatban, Valletta, Mdina és Vittoriosa utcácskáit semmiképp se hagyd ki!



Málta a fürdőzés szerelmeseié! Kedvező éghajlata miatt a víz hőmérséklete az év nagy részében igen kellemes. Búvárkodásra, snorkelezésre is tökéletesen alkalmas, amihez a kristálytiszta, hol azúr, hol türkizkék tenger nyújt tökéletes alapot, miközben a vízből kimagasló sziklafalak vesznek körbe. Málta évről évre számos elismerést kap kiemelt tisztaságú partjai miatt, ám nem árt észben tartani, hogy homokos strandból csak néhány van itt (például Mallieha vagy a vörös homokos Ramla Bay), többnyire inkább sziklás szakaszokkal találkozhatunk. A Blue Lagoont nem szabad kihagyni, mert itt tényleg egészen földöntúli a kék szín, ám érdemes korán érkezni, ugyanis hamar túlzsúfolt lesz.



Ha már említettem a természeti különlegességeket, álljon itt néhány példaként. Akár távolról megnézve vagy hajóval közelről, a Blue Grotto barlangrendszer páratlan szépségű. A Mixta Cave barlang csodás ablakszerű kilátást nyújt a már előbb említett vörös homokos patra, de mindenképp érdemes ellátogatni a Wied il-Mielah ablakhoz, ami a néhány éve összeomlott Azure Window testvére is lehetne. Egyébként úgy érzem, hogy konkrét látnivalók említése nélkül, egy hajóút itt önmagában felejthetetlen élmény, annyira különlegesek a sziget adottságai.


Ezúttal hagyományos utazó vlog helyett egy tízes listát készítettem arról, hogy miket érdemes itt csinálni és meglátogatni, így a kedvcsináló - inkább most hangulat-előkészítő - bejegyzés mellett mindenképp ajánlom a videómat is, hogy teljes legyen a kép.


2 megjegyzés

  1. Szia Fruzsi imádom a videókat és szerintem nagyon jól áll a vörös haj neked .

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem a videóidat. Megtalálható benne az ami sok utazó blogger kisfilmjéből hiányzik! Tartalmas, színes , és információ dús! Köszönjük szépen !

    VálaszTörlés