2014/11/01

TESZT - Elmex fogerózió védelem


Nem szoktam túl gyakran fogápolásról írni, pedig fontos lenne kihangsúlyozni ezt a témát is, különösen azt, hogy mennyire fontos a megelőzés, ugyanis legtöbbször, ha egy probléma felmerül, azt maximum mérsékelni tudjuk, visszafordítani nem. Ma a fogerózió védelemről és egy Elmex termékcsaládról lesz szó.


Mi is az a fogerózió?
A fogzománc feloldódása, melyet a fogaknak savas ételekkel, italokkal vagy a gyomorsavval való közvetlen érintkése okoz. A savak megtámadják, és idővel feloldják a fogzománcot. Eróziós károsodás szempontjából kritikus italnak számít például az almalé, a narancslé, a kóla és tea is. Az enyhe erózió tünetei közé tartozik a fogzománc felszínének sérülése, a zománc fénytelennek és simának tűnik. Súlyosabb esetben a fogak elszíneződnek és fogérzékenység is előfordulhat. 

A fogerózió elkerülése érdekében érdemes több magas kalcium/foszfortartalmú ételeket és italokat fogyasztani, mint például a tej vagy a sajt. Savas italok esetében érdemes szívószálat használni, és étkezéskor, nem étkezések között fogyasztani őket. 

Az Elmex Erosion protection ezekre a problémákra nyújt megoldást. A termékcsalád egy szájvízből, egy puhasörtéjű fogkeféből és egy fogkrémből áll.


A fogkrém aminfluoridot tartalmaz, ezért védi a fogakat sav okozta zománcvesztéstől. Kiszerelése 75 ml-s, ami számomra azért volt fura, mert jóval nagyobb a többi fogkrémemnél, miközben a beltartalom mennyisége megegyezik. Illata inkább ánizsos mint mentolos, amit én annyira nem szeretek.
Ajánlott fogyasztói ára: 1699 Ft

A fogkefe feje kisebb az átlagosnál, ami használat közben meglepően jól beválik. Eddig még nem használtam puhasörtéjű kefét, de sokkal jobban tetszik, mert gyengédebb a fogakhoz.
Ajánlott fogyasztói ára: 1199 Ft

Szájvizekkel én nagyon hadilábon állok. Tudom, hogy mennyire fontos lenne a rendszeres használat, de eddig bármilyen fajtát próbáltam, képtelen vagyok fél percig öblögetni velük, annyira tömény az ízük. A fogkrémhez hasonlóan ez is erősen ánizsos, úgyhogy nagy kihívás használnom, de igyekszem. Napi egyszeri használat javasolt.
Ajánlott fogyasztói ára: 2399 FT

Mivel itt elsősorban a megelőzésen van a hangsúly, így a hatás hosszútávon mutatkozik meg (vagyis remélhetőleg épphogy a fogerózió nem fog megmutatkozni), így elsősorban arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy érdemes előre gondolkozni a fogápolás szempontjából.

A termékeket tesztelésre kaptam, de ez semmilyen formában nem befolyásolta a véleményemet.

1 megjegyzés