2014/09/16

Élménybeszámoló - Tunézia


A mai bejegyzés kicsit off-topic lesz, de mindenképp szeretném veletek megosztani az elmúlt hét éményeit, ugyanis mint ahogyan sokan tudjátok, pár napja tértem vissza Tunéziából, ami életem első repülős, tengerpartos nyaralása volt. Ha érdekel Titeket, hogy mi történt velem, akkor olvassatok tovább. :)

Imádok utazni. Ha más kultúrában jár az ember, az egyszerűen nem tud rossz lenni. Tunéziában is nagyon érezhető már, hogy Afrika, és hogy arab ország. Mások a szokások, másként viselkednek az emberek. Amit a legjobban irigylek, az az időjárás. Mialatt ott voltunk napközben 35-37 fok volt, éjszaka is maradt a jó idő, és a tenger 27-28 fok körül mozgott. Nem is lehetne jobb. Tél csak 1-2 hónapig van, ami inkább "tél", ugyanis a helyieknek már a 20 fok is nagyon hidegnek számít. A tengerpart maga a csoda. A homok nagyon finom és tiszta, sehol egy kavics, és a vízben sincs se korall, se más fürdőzést zavaró tényező.

Ami szembeötlően nem európai dolog, az maga a higiénia, ugyanis Tunézia nagyon szemetes. A szállodákhoz tartozó partok szerencsére teljesen tiszták, de a "szabad" részek nagyon mocskosak, az ott fürdőzök minden szemetet otthagynak, kukát se nagyon látni. A városban szintén rengeteg a szemét, és a kívül eső részeken gyakran szó szerint halmokban áll a hulladék, ami között teljes nyugodtsággal élnek az emberek. A szállodai szobánkat is bár minden nap takarította egy mosolygós alkalmazott, én mégsem neveztem volna nyugodt szívvel tisztának a szobánkat.

Szerencsére az utolsó napon két helyivel is tudtunk kicsit hosszabban beszélgetni, nagyon jó volt megismerni az országukat kicsit közelebbről. Amikor épp a bazárokhoz indultunk, megszólított bennünket egy idősebb ember, miszerint megismert minket, ugyanis abban a szállodában takarítja a medencét, ahol mi megszálltunk. Nem igazán akartunk szóba elegyedni vele, ugyanis a legtöbb helyi nagyon erőszakos, 1-2 dínárért bármit megtennének, ez a bácsi viszont teljesen más volt. Folyékonyan beszélt angolul (és mint később kiderült még két másik nyelven), és felajánlotta, hogy elkísér minket, és megmutatja azokat a helyeket, ahol érdemes vásárolni, így célirányosan tudtuk körbejárni a bazárokat - aminek óriási mérete miatt már előzőleg eltévedtünk - így ez igen jól jött. Megtudtuk tőle, hogy az ottani takarítók kb. 35000 forintnyi fizetést kapnak, és mások is hasonlóan keresnek, így teljesen érthető már, hogy miért erőszakosak annyira. Az egyik árus hat nyelven beszélt, pénzügyből mester diplomája volt, de a szakmájában így is annyira rosszul keresett, hogy kénytelen egy bazárt vezetni, hogy támogathassa a szüleit. Nagyon érdekes volt ezeket hallani, mert mi ezt el sem tudnánk képzelni.

Nem szaporítanám tovább a szót, hiszen a videóból úgyis megtudhatjátok a lényeget:



























5 megjegyzés

  1. Nagyon jók a képek, cukik vagytok :)

    VálaszTörlés
  2. De jó lehetett! :) A képek nagyon jól sikerültek!

    VálaszTörlés
  3. Uramisten, mindkettőtöknek olyan tökéletes az alakja :O Bocsi, de ez annyira szembetűnő volt, muszáj volt leírnom :D Egyébként szuper képek lettek, biztos remek élmény volt :)

    VálaszTörlés
  4. Melyik városban voltatok?
    Megnéztétek Sidi-Bou-Said-et is? :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó képel lettek :) Biztos felejthetetlen élményekben volt részetek! Az ékszerek nagyon szépek!! Volt szerencsém Tunéziába nyaralni tavaly (Djerbán), imádtam minden pillanatát! :) Élménybeszámolót ugyan még nem csináltam róla, de most meghoztad a kedvem!
    xoxo:Yvett,http://divat-mania.blogspot.hu/

    VálaszTörlés