2012/05/14

PayPal regisztráció és vásárlás


Mi is a PayPal?
A PayPal egy készpénzmentes pénzforgalmi szolgáltatásokat nyújtó pénzügyi intézet, mely az elektronikus kereskedelemre szakosodott. A PayPal elektronikus számlát vezet ügyfelei részére, melyet azok hitelkártyás fizetéssel, banki átutalással, vagy inkasszó megbízzásal ( tartozás kiegyenlítésének egy módja ) tölthetnek fel lakossági, vagy céges bankszámlájukról.
Internetes vásárlások során nem kell bizalmas hitelkártya, vagy számlaadatokat megadni, illetve továbbítani, hanem a PayPal felhasználói név, valamint a jelszó megadása elegendő a fizetés lebonyolításához. Ennek természetesen feltétele, hogy a webáruház szerződéses partnere legyen a PayPalnak, ilyen például az eBay.
A PayPal harmadik félként lép be a vásárlás során. Ez azt jelenti, hogy ők segítenek abban, hogy a pénzed nem kerüljön "rossz kezekbe". Tehát amennyiben a megvásárolt termék nem érkezik meg, vagy nem felel meg a leírásnak, akkor visszakapod a pénzt és annak a szállítási költségét, és ez teljesen független a vásárlás összegétől. Ez a PayPal vásárlás védelme.
A PayPal fiók nyitása és fenntartása teljesen ingyenes. A pénzmozgásról a számlákat emailben kapod.

Hogyan regisztráljunk?
(kattints a Read more-ra!)

A PayPal.com oldalon a regisztáció fül alatt (Sign up) vállasszuk az országunkat (Hungary), és a nyelvünket (English). Ezután két lehetőségünk van: PayPal fiók létrehozása magányszemélynek (for you), vagy üzleti partnerként (for business). Mi a for yout választjuk, mivel a for business azok számára van, akik kereskedni is szeretnének.



Ezután a regisztrációs adatokat nagy figyelemmel és pontossággal kell kitölteni. Amit meg kell adni: email cím (ami a felhasználó név is lesz), jelszó (amit ne adjunk ki senkinek, mert innentől kezdve ezzel a jelszóval tudunk vásárolni bárhol az interneten, ahol a PayPal rendszerén keresztül fizetni lehet), vezeték és keresztnév, pontos cím (amit sok eladó szállítási címnek is tekint), illetve telefonszám (ami esetleg ügyintézéshez fog kelleni a PayPalnak, a telefonszámot 0036 formátumban adjuk meg).



Ezután két lehetőségünk van:
1. Top up your PayPal account: Ez egy sima banki átutalás folyószámláról a PayPal által megadott banszámlaszámra. A lényege az, hogy a kívánt összeget az adott banszámlaszámra egy úgynevezett transfer ID pontos megadásával együtt küldünk el. A küldött pénz két munkanapon belül jelenik meg a PayPal számlánkon (mint minden utalás). A PayPalon megjelent összeget azonnal használhatjuk vásárlásra.
2. Pay with my credit card: (Ez az egyszerűbb megoldás, hacsak nincs internetbankod.) Ebben az esetben egy bakkártyát kell beregisztrálni a rendszerbe, amik a következő fajtájúak lehetnek: VISA, MasterCard, Discover, AMEX (Amerixan Express). A szokásos kártyaadatok (kártyaszám, lejárati dátum, CSC kód = bankkártya hátoldalán található 3 számjegyű biztonsági kód) megadása után máris használhatjuk a bankkártyán lévő egyenlegünket vásárlához. Nagyon fontos, hogy innentől kezdve a PayPal fiókunkat a lehető legnagyobb odafigyeléssel kezeljük, kódunkat ne adjuk ki senkinek, mert a kártyaadatainkat a rendszer tárolja, többször kérni nem fogja, és a jelszó birtokában bárki levásárolhatja a kártyánkon lévő teljes összeget. Regisztációkor a rendszer 400 Ft regisztációs díjat fog levenni az egyenlegünkről, amit a későbbiekben visszafizet.


Fontos még tudni, hogy friss PayPal fiókunk 100 dolláros limit alat lesz (22000 Ft). Ha ennél az összegnél értékesebb terméket szeretnénk vásárolni, akkor fel kell oldanunk ezt a limitet. Akinek szüksége van erre, annak privátban elmagyarázom, hogy lehet feloldalni.






Hogyan vásároljunk eBay-en ?
Miután eldöntöttük, hogy megvásároljuk a terméket, az aukciótól függően azonnal (Buy it now), vagy a licit végén (Bid) kattintsunk a fizetés gombra. Ezután láthatjuk a terméket, annak vételárát, a szállítási költséget (amennyiben van), illetve a fizetési módot. Commit to buy gomb megnyomása a vásárlási ablakra léptet minket, ahol a vásárlási szándékunkat a Pay now gombbal tudjuk megerősíteni. A következő oldalon egy összesítő ablakkal találkozunk, ami tartalmazza a pontos szállítási címünket, a termék árát, és annak szállítási költségét. Fontos továbbá, hogyha van eBay kuponunk, annak kódját itt kell megadnunk, hogy ígénybe vehetjük az ez által kínált kedvezményeket. Ha meggyőződtünk, hogy minden renben van kattintsunk a Continue-ra. A következő ablaknál az eBay kéri, hogy jelentkezzünk be az eBay fiókunkba. A bejelentkezés után forintban is láthatjuk a pontos összeget. A Confirm payment megnyomásával a fizetés végbemegy (nincs 2 napos banki átutalás idő).

51 megjegyzés

  1. Köszi! Ez nagyon hasznos infó :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi! Ez nagyon jó! :)) Viszont nekem egy gondom van, hogy nincs saját bankkártyám, számlám, amiről tudnék utálna a PayPalos számlára. Az interneten, ha vásárolok akkor is a készpénzbefizetést választom bankszámlára. Itt nincs ilyen variáció? Mit tudnék tenni?:/ Köszi előre is!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kitty!
      Neked is a Top up your PayPal account részt kell választanod, egy pici különbséggel:
      Egyszerűen annyit kell csinálnod, hogy a képen látható helyen van egy UniCredit-es bankszámla és egy kód, ami a te regisztrációd esetén teljesen más lesz. Be kell menned a legközelebbi UniCredit-es bankfiókba és a megadott bankszámlára kell utalnod a kívánt mennyiségű pénzt. Nagyon fontos, hogy minden adatot pontosan adj meg! Érdemes kinyomtatni a képen látható oldalt (hangsúlyozom, nem ezt az oldalt, hanem ami a Te regisztrációd során fog megjelenni, csak más "trasfer ID-vel!) és a bank pénztáránál segítséget kérni az utalásnál... Mindenhol szívesen segítenek!
      Az utalt pénz 2-3 napon belül jelentkezni fog a PAYPAL fiókodon!
      Remélem tudtam segíteni!
      Üdv!
      ( ha küldesz email címet, akkor küldök egy képet, ami még segíthet)

      Törlés
    2. Nagyon-nagyon köszönöm segítőkészséged, válaszod!!! k.kitty006@gmail.com < ez lenne az email cím, inkább megyek biztosra!:) Én is gondoltam erre az utalásra, de nem voltam benne biztos, hogy így lehet...
      Köszönöm mégegyszer!!

      Törlés
    3. Szia!

      Nekem is el tudnád küldeni légyszíves!
      E-mail: kisslilla1999@citromail.hu
      Előre is köszönöm! :)

      Törlés
  3. Szia!

    Ez nagyon hasznos volt, főleg h. leírtad h. banki utalással is lehet utalni a Paypal számlára, ezt eddig nem tudtam és én pl. nem adnám meg a kártyám adatait szívesen, inkább utalnék rá pénzt.

    VálaszTörlés
  4. Jó kis poszt lett, részletes, közérthető. Kicsit idegenkedtem a PayPal-től,sokmindenre rávilágítottál.Köszi:)

    VálaszTörlés
  5. Szia! Köszi szépen a sok hasznos infót! Nekem még egy olyan kérdésem lenne,hogy honnan tudom meg e-bayen, hogy egy termékre kell e még valamilyen plusz adót fizetni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vámra gondoltam bocsi:)

      Törlés
    2. Szia!

      A magyar vám törvény szerint minden 4.000 Ft feletti termék vámköteles.
      További információt a magyar vámtörvényekről a nav.gov.hu oldalon lehet találni.
      (Egyébként az eladók legtöbbször kisebb értéket adnak meg a valósnál, így általában ez csak a több tízezres tételeknél mutatkozik meg)

      Törlés
  6. Szia! Én a posta honlapján olvastam a vámról és ott azt írják: http://posta.hu//kepek/upload/2012-01/Maganszemelyek%20vamkezeles120101.pdf Tehát EU-n kívülről érkező küldemény esetén 0-22Euro vámmentes, 22,1-150Euro vámmentes, de 27 % ÁFA terheli a küldeményt->Magánszemély által megrendelt áru (cég-magánszemély reláció)!
    0-45 euró között vámmentes/vámeljárás alá nem tartozó küldemény, 45,1 -150 euró között
    vámmentes, de 27 % ÁFA terheli a küldeményt->Magánszemélytől magánszemélynek érkező küldemény! De a táblázat érthetőbb, szerintem mindenki tanulmányozza, mert úgy látom a blogokon h. elég sokan rendelnek Kínából, ami ugye már nem EU.

    VálaszTörlés
  7. Eu-n belül:
    Vámmentes küldemények
    Az Európai Unió (EU) tagországaiból érkező küldemények vámszempontból belföldi küldeményeknek számítanak, így ezek a küldemények nem esnek vámkezelés alá. Ez alól kivételt képezek azok a küldemények, amelyek az EU területéről érkeznek, de harmadik országból (EU-n kívülről) származnak (pl. USA-ból származó küldemény Németországon keresztül érkezik).
    Vámmentesnek minősülnek továbbá azok a küldemények is, amelyek az EU-n kívülről érkeznek, de az értékük nem éri el
    - magánszemélytől érkező küldemény esetében a 45 eurót,
    - külföldi jogi személytől érkező küldemény (ún. rendelt áruk) esetében a 22 eurót.
    Ezen küldemények vám és ÁFA mentesek.

    VálaszTörlés
  8. Természetesen a 22 és 45 Euro összeget átkell váltani abba a pénznembe amivel fizet az ember, akkor nem éri meglepetés ha kap egy levelet h. fáradjon be a vámosokhoz.

    VálaszTörlés
  9. Röviden 22 Euroig biztosan nincs gond, afölött lehet... .

    VálaszTörlés
  10. Szia!

    Nekem olyan kérdésem lenne, hogy csütörtökön csináltam PayPal fiókot és EBay fiókot is. Összekapcsoltam az EBay-t a PayPallal, hogy egyből kártyáról tudjak fizetni. Írtad, hogy le fog majd venni a PayPal 400 forintot. Az lenne a kérdésem, hogy csak azután tudok fizetni EBayon miután levette a 400 forintot, vagy azonnal???

    Valamint még olyan problémám van, hogy véletlenül 2x rendeltem meg ugyan azt a terméket. Írtam az eladónak pénteken, de még semmi válasz. Viszont kaptam e-mail az EBaytól, hogy kellene fizetni. Most mit csináljak? Tudok már egyáltalán fizetni? Mennyi időn belül kell fizetni? Jár valamilyen plusz összeg levonásával, ha nem fizetünk időben?

    Bocsi, a hosszú kérdésekért, de kezdő Ebayozó vagyok és rögtön hibát hibára halmozok, jó lenne egy kis segítség.

    VálaszTörlés
  11. Kedves Kittiie!

    A PayPal-ba történő regisztrálás és a kártya regisztrálása után azonnal tudod használni a PayPal-t, függetlenül attól, hogy levonta a 400 Ft-ot vagy sem...
    Ha kétszer rendeltél meg egy terméket az eBay-en, akkor kapcsolatba kell lépned azzal az eladóval, akinek a termékét nem kívánod átvenni, és tájékoztatnod kell őt arról, hogy a licited téves, és lehetőleg ne adjon negatív értékelést ezért. (Az értékelések fontos szerepet játszanak az eBay-en! Ebből tudják megítélni, hogy mennyire "komoly szándékú" vevő/eladó vagy.) Amire viszont igényt tartsz, azt igyekezz minél gyorsabban kifizetni, hogy minél hamarabb odaérhessen hozzád, mivel némely termék akár 1 hónapot is utazhat!

    Az időben nem fizetés negatív értékelést von maga után, illetve a termék vásárlási jogát is elveszted!

    Üdv!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Köszi a választ, akkor már ezt is megtudtam. Írtam az eladónak és válaszolt, hogy elindította a törlési kérelmet az eBay felé. Remélem most már pár napon belül megjön. A paypal is levette a pénzt, de még nem írták jóvá.

      De most meg azért nem tudom kifizetni a terméket, mert nem tudom, hogy melyiket törli a kettő közül...:/

      Remélem nem vesztem el a termék vásárlási jogát, vagy ha mégis rendelek máshonnan. :)

      Törlés
  12. Szia!
    Tudom, hogy nem a legfrissebb bejegyzés, de szégyen-nemszégyen és csak most kezdek belefolyni az ebay világába... most lett saját bankszámlám és lenne pár kérdésem :)
    Nem tudod véletlen, hogy OTPdirekt esetében, a hagyományos bankszámlámról a direkt számlára hogyan kell pénzt tölteni, amit ugye összeszeretnék kötni a paypal fiókommal? illetve, hogy mindig figyelemmel kísérem, az ebay-es bejegyzéseket és a magyar ebay illetve paypal oldalt sosem említik, csak a külföldit. Ez miért van? azokon nem lenne könnyebb? remélem nem tűntem túl érthetetlennek :)
    Köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Pontosan nem értem, hogy honnan hova szeretnél pénzt tölteni és mit mivel összekötni...
      Ha saját bankszámlaszámot szeretnél használni, akkor csináltatnod kell a számlaszámhoz tartozó bankkártyát, amit be kell regisztrálnod a paypal-ba és indulhat is a vásárlás... Bankkártya nélkül viszont ha van internetbankod, akkor a megadott bankszámlaszámra kell utalnod, mint egy egyenleg feltötés szerűen a paypal által megadott helyre! Ezt pontosan hogyan kell, már leírtam fennt is, illetve kommentben is! Olvass vissza! ;)

      Törlés
  13. Tündér vagy, "Téged" használtalak a regisztrációhoz, mert itt volt legérthetőbben leírva, nem agyonbonyolítva :] köszönöm :*

    VálaszTörlés
  14. Szia! Lenne két kérdésem.
    1. Ha regisztrálok paypal-ra akkor automatikusan 100 dollár lesz a fiókomon?
    2. Hogyan lehet pénzt feltölteni a paypal fiókomra? (Ez valahogy nem egy értelmű nekem :D :/ )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nem értem miből gondolod, hogy 100 dollár lesz a fiókodon... 0 dollárról indulsz, és amennyit feltöltesz annyi lesz rajta.
      A feltöltésnél konkrétan mit nem értesz? ( ismételni nem akarom magamat )

      Törlés
  15. Jó,asszem megértettem. Köszii.

    VálaszTörlés
  16. Szia. Nagyon hasznos ez a post:)
    Azt szeretném kérdezni,hogy eBay-en hol tudok üzenetet írni az eladónak?
    Remélem tudsz segíteni,előre is köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! A termék oldalán jobb oldalt szerepel az eladó neve, kattints rá. Bejön egy oldal, amin meg fogod találni: contact member. (:

      Törlés
  17. Szia!
    Szeretném a segítségedet kérni az első vásárlásomhoz. A paypalra már regisztráltam és utaltam is a fiókomra az UniCrediten keresztül. A Top up your PayPal account - módszert szeretném használni, de amikor a ebayen a vásárlásnál a Pay now-ra kattintok, majd a Continou-ra akkor kéri a bankkártyaadataimat és más lehetőséget nem ad, és nem tudom hogyan fizessek úgy, hogy a paypalra utalt pénzzel fizessek. Remélem tudsz segíteni, köszönöm előre is.
    Enikő

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Valamit rosszul csinálsz, mert az eBay csak akkor kér bankkártya adatokat, ha a partner, akitől vásároltál nem paypal támogatott vásárló.

      Törlés
  18. Ilyenkor csak a bankártyádat tudod megadni. De ne tedd! Az ilyen eladókat én személy szerint megbízhatatlannak tartom és igyekszem olyan eladót nézni, aki támogatja a paypal-t

    A paypal nem kér kártya információt, hacsak nem 0 Ft az egyenleged (balance) és nem tudod más módon fizetni a megvett árut, vagy nem akarsz kártyát regisztrálni.

    VálaszTörlés
  19. Köszi! Végül rájöttem, mi volt a probéma. Vagy 1-2 Ft-al kevesebb dollárt ért a pénz, amit utaltam a paypalra az árfolyamváltozás miatt, ezért nem volt elég :( Azóta már utaltam még egy keveset a pp-re, és úton is van az első tárgyam, nagyon izgulok, úgy 12-30 napra saccolta az eladó a posta megékezését.

    VálaszTörlés
  20. nagyon hasznos poszt volt, most fogok elkezdeni ebay-ezni!=) annyi lenne a kérdésem, hogy a top up paypal-nál a transfer ID pontosan micsoda, azt a részt nem igazán értem... köszi a segítséget!=)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a transfer ID egy befizetőazonosító. Ezt banki utalás esetén a megjegyzés rovatba kell beírni... a PayPal ez alapján azonosít, hogy kinek és hova kell feltölteni a befizetett pénzmennyiséget... Pontossága így rendkívül fontos!

      Törlés
    2. ó értem. lehet, hogy hülye kérdés, de ezt honnan kapom meg?=D bocsi, de nagyon kezdő vagyok ilyenekben.

      Törlés
    3. Szia! Segítségedet kérném, Top up pavpal utalás esetén a transfer azonosító változik? Mert nem voltam elég körültekintó és 2 alkalommal utaltam ill. töltöttem ugyanzzal a transfer ID vel Otp internetbankon át. Első alkalommal szinte azonnal
      rajta volt a pénz a paypal számlán, most nem akar jelentkezni rajta. Minden más adatom egyezik. Csak a közlemény rovatba az előző utalás számát írtam. Az Otp jelezte, hogy utalta és levonta. Lehet, hogy másnak küldtem

      Törlés
  21. Ha Maestro-s Budapest Bankos kártyám van,akkor nem is tudom beregisztrálni?Mert a card type menü alatt nem találom a Maestrot:S

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elvileg csak amex, visa és mastercard jó a vásárlásra, a maestro nem igazán :S

      Törlés
  22. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  23. Szia! Én csak attól félek, hogy mivel nem tudok angolul nem fogom tudni mit akar írni az eladó, ha valami probléma merülne fel, késik a termék...stb., és nem is tudok rá válaszolni. Aki nem tud angolul annak attól még ajánlod az ebayt?

    VálaszTörlés
  24. Szia! Nekem MasterCardom van, ami elvileg jó, de megadtam az adatokat és ezt írta ki: "The bank that issued your card didn't approve this transaction. Please contact the card issuer.s customer service department if you have any questions." Ilyenkor mi van? Menjek be a bankba, vagy csak valami beállítást kell módosítsak?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy a bankszámlacsomagod miatt nem megy végbe a tranzakció, ezért érdemes bemenni a bankba, és ott utána kérdezni. :)

      Törlés
  25. Szia, nekem otp-s bankkártyám van, azzal is tudok paypalra regisztrálni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem az a lényeg, hogy milyen banknál vagy, hanem az, hogy milyen a kártya. (MasterCard, Visa, dombornyomott).

      Törlés
  26. Szia!:)
    Bár nagyon régi a poszt, van pár kérdésem, amiben remélem tudsz segíteni, tippet adni. Szeretnék egy telefontokot rendelni (végre találtam olyat ami tetszik is) viszont nem szállítják magyarországra. Itt lakok a határ mellett, sopronban, és egyik nagyon nagyon közeli ismerősünk már évek óta kint él ausztriában (szintén a határ mellett, mint utazásilag nem lenne neki megterhelő áthozni/eljuttatni hozzám a telefontokot). Szeretném őt megkérni (?), megbízni hogy hozzájuk lehessen küldeni a tokot, ugyanis nagyon beleszerettem, és mindenáron megszeretném kaparintani. Szóval a kérdés, hogy ha a termék oldalára megyek, a szállítási költségnél azt írja ki, hogy magyarországra nem szállítják. Ha itt tartózkodok, akkor nem is nézhetem meg, hogy amúgy más országban ingyenes-e a kiszállítás/avagy mennyibe kerül? Illetve ugye mint írtad, sok szállító a regisztrációnál feltüntetett postai címet szállítási címnek tekinti, honnan tudhatom meg, vagy kérhetem meg, hogy a regisztrációm és a rendelésem után, ne a regisztrációnál megadott címre vigyék ki a megrendelt terméket, hanem ki, ausztriába x címre? Vagy alapból a kinti ismerőst kéne megkérni, hogy regisztráljanak, saját címmel, névvel és minden egyéb? Iszonyatosan tanácstalan vagyok, mert tényleg nagyon beleszerettem a telefontokba, és már hónapok óta keresek különböző városokba nekem tetszőt, viszont a kinti ismerősnek se szeretnék feltétlenül plusz munkát a regisztrálással, ha nem muszáj.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Szállítási címnek meg kell adni az ausztriai címet is az ebay-en, majd elsődlegessé tenni, mielőtt megrendeled a tokot...
      De érdemes lenne más eladónál is keresni ugyanezt a terméket, hátha ő szállít Magyarországra. :)

      Törlés
  27. Szia! Most vásároltam először e-bay-en és túlléptem a keretet amit a Paypal számlára utaltam magamnak. Hogyan és hol tudom a tartozásom mielőbb rendezni? Köszönöm!

    VálaszTörlés
  28. Szia ! Ha friss a számlánk akkor 100 dollár alatt lesz a limit azt mit jelent pontosan ? Annyit pénzt kapunk a számlánkra ?

    VálaszTörlés
  29. Szia! Maestro kártya esetében mi a teendő?

    VálaszTörlés
  30. szia, nekem is segítesz elmagyarázni az unecredites banki utalást?
    köszönöm
    fejes.livia@freemail.hu

    VálaszTörlés
  31. Szia Fruzsi. Nekem az lenne a kérdésem,hogy én Ausztriában élek és a bankkártyámon nincs feltüntetve a lejárati dátuma se a biztonsági kód.. már megnéztem alaposan a kártyát de egyszerűen nem találom rajta ezeket. Tdunál esetleg segíteni ebben az ügyben? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem az nem bankártya, hanem Bankomat... ezt használják az osztrákok, de csak ott jó!!!

      Törlés
  32. Szia Fruzsi%!
    Tévesen rendeltem az eBayről, és egy napon belül írtam is hogy téves rendelés. Kérdésem, a Pay Palre visszautalják a pénzt vagy direkt a számlámra? Tudod hogy müködik ez? És téves rendelés után visszautalja egyáltalán a kinai cég? Elszúrtam, nem vettem észre hogy csak egy bizonyos alkatrészt árul és nem a komplett terméket.
    Köszi a válaszod előre is!!!

    VálaszTörlés