2012/01/13

Nyelvtanulás - Tippek

Sziasztok!
Miután kiírtam, hogy sikerült megcsinálni az angol felsőfokú nyelvvizsgámat, kértétek, hogy készítsek ezzel kapcsolatban egy bejegyzést, amiben elmondom a tapasztalataimat, és hogy én hogyan készültem fel.
Szerintem a nyelvtanulás a legesleghasznosabb és leginkább gyakorlatban is kihasználható tudás, amivel csak nyerni lehet. (:


Legelőször is, szerintem a legfontosabb, hogy legyen kellő elhatározottságunk. Motiváció nélkül lehetetlen felkészülni egy vizsgára, mert ha leülsz tanulni, de nem érzed ennek a célját, egyből megunod és nem lesz kedved tanulni.

Határozd el magad! Én is tudom, hogy néha mennyire unalmas és megerőltető tud lenni a tanulás. Ilyenkor én próbálok mindig arra fókuszálni, hogy végeredményben ez nagyon meg fogja nekem érni. Nem bírnám elviselni, ha megbuknék egy vizsgán és ott lenne a fejemben a gondolat, hogy ,,de ha péntek este, még egy fél órát tanultam volna, akkor erre és erre tudtam volna válaszolni". Inkább fekszek le minden nap kifáradva, mint csalódottan egy vizsga után. Arról nem is beszélve, hogy ha nem sikerül, mert nem adtam bele mindent, akkor még egyszer előről kell kezdenem az egészet. Tehát a legfontosabb a kitartás és az elhatározás. Ha elsőre nem is sikerült megtanulnod, ne add fel, és tegyél úgy mintha az nem menne. Igen is megy, csak próbálni kell!


A nyelvtanulásnak rengeteg módszere van, mindenkinél más válik be. Ha még nem állsz elég jó szinten, akkor érdemes magántanárhoz fordulni, akivel koncentrálni tudtok a gyengepontjaidra. Tőle bátran kérdezhetsz olyat, amit mások előtt nem mernél, mert félsz, hogy hülyének néznek. Őt azért fizeted, hogy mindent elmagyarázzon neked. Ha feszélyezve érzed magad mellette, akkor mindenképp keress mást, mert fontos, hogy megbízz benne. (A magántanár kérdés kicsit költséges is lehet, általában 2000-3000 Ft egy óra.)
Ha már gyakorlott nyelvtanuló van, akkor mindenképp az önfejlesztés/öntanítás a legjobb. Vannak kifejezetten nyelvvizsgára és érettségire felkészítő könyvek, kidolgozott tételekkel és feladatsorokkal. Szerintem ezek a leghasznosabbak.

A nyelvtanulás 5 fő részből áll: olvasás utáni szövegértés, nyelvtan, íráskézség, hallott szövegértés és szóbeli kommunikáció.
Olvass angol fórumokat és weboldalakat, vagy a kedvenc könyvedet eredeti nyelven. Ez a legegyszerűbb módja, hogy szórakozva fejleszd a nyelvtudásodat. Így észrevétlenül gyarapodik a szókincsed.
A legtöbb embernél a nyelvtan a legnehezebb rész. Szerintem ez is gyakorlás kérdése, szerencsére már vannak olyan nyelvvizsgák, ahol nincs nyelvtani teszt, azonban így is muszáj tisztában lenni az igeidőkkel és más nyelvtani fordulatokkal, mert egyrészt rontaná a kommunikációs kézséged és a  szövegértést is nehezítené.
 Szerintem az íráskézség a legegyszerűbb, mégis ettől félnek a legtöbben. Vannak előre megtanulható sablonmondatok, amit típusonként rá lehet húzni a levélre, vagy fogalmazásra, és ott vannak az előre megadott szempontok is, amiket ha beépítesz 1-1 összetett mondatba, már nem is kell sok, hogy elérd a megadott szószámot.
Hallás utáni szövegértésre ott a YouTube, feliratos filmek, ha már jobban megy, akkor felirat nélkül.
A nyelvtanulásnak az a lényege, hogy próbáld meg beépíteni a hétköznapjaidba.
Sokaknak okoz gondot a szótanulás is. Én szerencsés vagyok, nekem kb. kétszeri olvasásra megmaradnak a szavak. Ha valami mégsem megy, akkor felírom egy post-itre, és kirakom a ház random pontjaira. Az is segít, ha megpróbálom felidézni, milyen szövegkörnyezetben volt.



Könyvek, amiket ajánlok:
- Oxford Angol Nyelvtan Magyarázatok - Gyakorlatok (középfokhoz)
Nyelvtantanuláshoz szerintem a legjobbak az Oxford könyvek. Szintenként vannak kialakítva. Nekem ami otthon megvan az az, A1 szintről B2-re felkészítő (alapról középre). Én ezt nagyon ajánlom mindenkinek, de főként a kezdőknek. ( Hozzám jár pár ember angolozni, én ebből adok nekik feladatokat ). Külön fejezetenként vannak az igeidők és mindenféle nyelvtan magyarul elmagyarázva a végén megoldókulccsal.

- LONGMAN Exams Dictionary for upper intermediate - advanced learners (emelt szinthez, felsőfokhoz)
Ez egy egynyelvű szótár. Középen van benne egy külön fejezet, amiben leírja, hogy milyen kifejezéseket használj különböző típusú esszékhez, CV-hez stb., ezenkívül tételenként van benne szószedet, magyarázattal. Én ezt elsősorban azért vettem meg, mert van hozzá egy CD, amin 5 fajta nyelvvizsgából vannak példafeladatok, méghozzá rengeteg (reading, grammar, listening). Én ezt használtam legfőképp a felsőfokú nyelvvizsgámhoz.

- Színes kérdések és válaszok angol nyelvből B2 szint (emelt szinthez, középfokhoz)
Kidolgozott szóbeli tételek. Minden témához 20 megválaszolt kérdés van. Minden fejezet végén egy szószedet, olvasott szövegértés és hallás utáni szövegértés, ami a CD-mellékleten van.

- Interneten elérhető érettségi feladatsorok, példa nyelvvizsgák



Én a középfokú nyelvvizsgámat a Telcnél csináltam, amit úgy tudom azóta már szigorítottak, így már nem tudok róla, rendesen nyilatkozni, de akkor megcsinálhatónak tartottam. Ha jól emlékszem 28000 Ft volt a jelentkezés a komplex vizsgára.
A felsőfokot már az ECL-nél csináltam. Ennek az az előnye, hogy nincs benne nyelvtani rész, szóval csak 4 részből áll és így is nemzetközileg elismert. A hallott szöveg része szokott kicsit húzósabb lenni, a szóbeli kifejezetten könnyű volt, de persze ez is a szerencsén múlik, hogy milyen tételt kapsz. Hát nekem most szerencsém volt... :D

Az is szóbajöhet, hogy variálod a nyelvvizsgákat. Megcsinálhatod úgyis, hogy az írásbelit egyiknél, a szóbelit másiknél. Ez akkor lehet hasznos, ha mondjuk tudod, hogy nem vagy jól nyelvtanból, akkor elmész az ECL-re írásbelire, de a szóbelit már egy más helyen csinálod meg, ahol tudod, hogy egyszerűbb a hallási utáni szövegértés. Ez kicsit drágábbra jön ki, de végeredményben, ha ezen múlik a sikeres vizsgád, szerintem megéri azt a pluszt pénzt.

Remélem tudtam segíteni vele. (: Ti szerettek nyelveket tanulni? Hol nyelvvizsgáztok?
Van valakinek tippje olasz nyelvvizsgához? :D

10 megjegyzés

  1. Igazából nyelveket én pl nem nagyon szeretek tanulni. Angolt és németet kell, és a német a halálom.. pedig kéne nyelvvizsgáznom belőle is :DD
    Nekem Telc komplex angol középfokúm van egyébként és nem túl könnyű, de nem lehetetlen :)

    VálaszTörlés
  2. én telcnél csináltam a felsőfokút, (bár több mint 3 éve, de már az akkreditált rendszerben) és annyival nehezebb mint a középfokújuk, hogy szókincsre megy rá. :) a szóbelije meg tétel függő, én nagyon könnyűeket kaptam.

    nálunk a diplomához szakmai közép kell vagy általános felső, én mindig a felsőt szoktam ajánlani a többieknek, szerintem sokkal könnyebben teljesíthető, nem annyira speciálisak a témák.

    VálaszTörlés
  3. ez nagyon jó kis post volt :) köszi a tippeket!:))

    VálaszTörlés
  4. én is jövő hét vasárnap középfokú nyelvvizsgázok a Telcnél...
    szoríts nekem :$ :))

    VálaszTörlés
  5. Jaj én egész nyáron magántanárhoz jártam, hogy majd szeptemberben megyek, de sajnos nem éreztem/érzem magam azóta se elég "erősnek", hogy jelentkezzek. Pedig a tanárnő is azt mondta , hogy menni fog. Először TELCre kezdtem gyakorolni, de az nekem átláthatatlan ezért inkább az ECL mellett döntöttem és jövőhónaptól megint eljárok a tanárhoz, hogy tavasszal meglegyen :)

    Én a hallás utáni részt utáltam a legjobban, nem volt gond. Arra úgy gyakoroltam, hogy kedvenc zenéim megnyitom, meg a Word-öt is és hallás után kezdtem gépelni a szöveget, ha nem értettem akkor ki pont-pontoztam és rákerestem a neten addig folytattam míg tökéletesen nem ment. Meg angolul néztem amit csak lehetett ( filmek/sorozatok). Ez a módszer nekem nagyon bejött.

    Gratulálok a sikeres vizsgához Fruzsi :)!

    VálaszTörlés
  6. olasz nyelvvizsgával kapcsolatban milyen kérdésed van? felkészülsz vagy már vizsgahelyet keresel? milyen szinten vagy?

    VálaszTörlés
  7. @Szabina
    szorítok majd :P tuti menni fog (:

    @Bogi
    Szerintem mindenképpen menj el, hallgass a tanárodra! Ha ő azt mondja, hogy képes vagy rá, akkor simán meg tudod csinálni. Én se gondoltam volna először, hogy menni fog nekem a felsőfök, de az én tanárom is rengetegszer mondta, hogy képesek vagyunk rá, ezért mentem el, és tök jól sikerült. Gondolj arra, hogy csak 60 % kell, az simán menni fog!

    @S.
    Május/Júniusban szeretnék menni olasz középfokúra, csak azt nem tudom, hogy hová. Eddig az ECL-t terveztem, de a tanárom azt modja, hogy azt most nehezítik, úgyhogy azzal inkább nem próbálkozok. Más helyet meg nem nagyon ismerek. Az origó jön még szóba, de ott a fordítás részekkel nem vagyok kibékülve... :S

    VálaszTörlés
  8. Köszi ezt a bejegyzést :) én is most készülök TELC középfokra. Kicsit sajnálom, hogy így az utolsó évre hagytam, az érettségi előtt... Te hogy állsz a továbbtanulás-témával, érettségire készüléssel? És középfok után mennyi idővel csináltad meg a felsőfokot?

    VálaszTörlés
  9. Nekem 5 éves a gimi, és ez most ez még csak a 4. évem. Érettségivel kapcsolatban ugye már adott az angol emelt, tavasszal pedig jön az olasz közép. Szeretném ha jövőre, már csak a 3 maradna.
    A középfokot 9.ben csináltam meg, szóval a felsőt 3 évvel rá. (:

    VálaszTörlés